Co trzeba wiedzieć o cukinii?

Cukinia jest w Polsce popularnym warzywem. Latem bez problemu można kupić ją w sklepach i na targowiskach, gdzie kusi swoimi pokaźnymi rozmiarami. Poza tym chętnie jest uprawiana na działkach i w przydomowych ogródkach, ponieważ jest niekłopotliwym i niewymagającym warzywem. Cukinię można zjadać na surowo, piec, gotować, zapiekać, dodawać do sałatek czy placków, a także przygotowywać z niej różne przetwory na zimę. Zawarte w niej witaminy i minerały korzystnie oddziałują na cały organizm. Nie dość, że poprawia jego funkcjonowanie, to sprzyja także odchudzaniu. Co trzeba wiedzieć o cukinii? Jaką najlepiej wybierać?

Cukinie
Cukinie ©123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o cukinii?

Odmiany cukinii
©123RF/PICSEL

Cukinia, zwana także kabaczkiem, jest odmianą dyni zwyczajnej. Pochodzi z Włoch, gdzie nazywana jest "zucchina", czyli "mała dynia". Istniejące odmiany tego warzywa różnią się przede wszystkim kolorem skórki, a czasem też miąższu. Cukinia może osiągać pokaźne rozmiary, zwłaszcza, kiedy rośnie na bardzo nasłonecznionym stanowisku. Niektóre okazy mogą ważyć kilkanaście kilogramów i mieć nawet kilkadziesiąt centymetrów długości.

Cukinia: Wartości odżywcze

Cukinia oferuje szeroką gamę cennych składników odżywczych. Na pierwszym miejscu plasuje się witamina C (silny przeciwutleniacz, który korzystnie wpływa na odporność, poprawia stan naczyń krwionośnych, a także ułatwia gojenie się ran). W cukinii można znaleźć także witaminę K, która ma działanie krwiotwórcze, wspomaga prawidłową budowę kości i stawów, a także wspiera pracę mózgu. W warzywie obecny jest beta-karoten (korzystnie działa na kondycję skóry). Wspiera jej regenerację, a także może opóźnić procesy starzenia się komórek. Dodatkowo chroni ją przed nadmiernym działaniem promieniowania UV.

Cukinia na serce

Kwiaty są jadalne
©123RF/PICSEL

Spożywaniem cukinii powinni się zainteresować ci, którzy borykają się z problemami związanymi z układem krążenia. Wszystko dzięki obecności potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi, a także, wraz z magnezem, wspiera pracę układu nerwowego oraz mięśni (w tym serca). Nie wolno zapominać o żelazie, które jest przydatne dla kobiet w ciąży, ale nie tylko. Zapobiega anemii, a także ułatwia dotlenienie całego organizmu oraz może poprawić jego odporność.

Cukinia a układ trawienia

Cukinia może być spożywana praktycznie bez ograniczeń. Nie odkładają się w niej metale ciężkie zawarte w glebie, dlatego jest bezpieczna zarówno dla dzieci, jaki kobiet w ciąży czy osób starszych. W cukinii można znaleźć dużo błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm oraz usprawnia procesy trawienia. Substancja ta utrudnia wchłanianie przez organizm cholesterolu oraz węglowodanów, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny do krwiobiegu. Cukinię poleca się dla wszystkich tych, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki, a także dla borykających się z miażdżycą, nadwagą i otyłością. 100 gramów cukinii zawiera 21 kcal. Cukinia ma również niski indeks glikemiczny (IG), który wynosi 15.

Cukinia w kulinariach

Skrawki cukinii
©123RF/PICSEL

Cukinia jest warzywem, którego latem nie powinno zbraknąć na stole. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do wegetariańskich i mięsnych gulaszy, jako przekąska (może z powodzeniem zastąpić frytki), nie powstanie bez niej przepyszne leczo. Poza tym warzywo można zapiekać, faszerować, marynować. Cukinia daje nieograniczone możliwości. Co więcej, jadalne są również jej kwiaty, które urozmaicą smak lekkich surówek i letnich sałatek, a także, smażone w cieście (np. naleśnikowym), stanowią niecodzienny rarytas.

Jaką cukinię wybrać?

Latem w sklepach i na targowiskach cukinie są w przystępnej cenie. Warto jednak wiedzieć, jaką wybrać. Najczęściej można spotkać warzywa małe, których długość nie przekracza 15 cm. Warto wybierać nieco dłuższe (do 25 cm) wtedy mają najbardziej wyrazisty smak. Osoby, które uprawiają w ogródkach cukinie, często zbierają ją wtedy, gdy osiąga kilkadziesiąt centymetrów długości. Choć jej wartości odżywcze oraz smak niczym się nie różnią, to przed spożyciem wymaga większej uwagi: należy ją całkowicie obrać ze skórki oraz usunąć z jej wnętrza pestki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas