Co warto jeść, gdy wyjeżdżamy na urlop do Hiszpanii?

Hiszpania to od wielu lat jeden z najchętniej odwiedzanych miejsc na świecie, również przez Polaków. Ten, kto choć raz tam był, przyzna, że można zakochać się w tym kraju od pierwszego wejrzenia. W Hiszpanii urzekają nie tylko ludzie - otwarci oraz pełni dobrej energii i gorącego temperamentu, ale także historia oraz kultura tego kraju. Szczególne wrażenie na turystach zawsze robi hiszpańska kuchnia - różnorodna, barwna i niepowtarzalna. Tym, którzy planują urlop w Hiszpanii, podpowiadamy, jakich specjałów hiszpańskich należy koniecznie spróbować. Uprzedzamy, że w każdym z nich można się zakochać od pierwszego kęsa!

article cover
©123RF/PICSEL

Dania

©123RF/PICSEL

Patatas bravas

Zacznijmy od patatas bravas, czyli pieczonych ziemniaków, które podawane są zazwyczaj z sosem pomidorowym. Ziemniaki smażone są na tłuszczu lub pieczone w piekarniku. W smaku przypominają frytki, jednak różnią się od nich kształtem. Poza tym, oryginalne patatas baravas powinny być przygotowane ze świeżych ziemniaków, stąd są znacznie smaczniejsze niż popularne frytki.

Ziemniaki przyrządza się bez przypraw, ewentualnie można je posolić. Dla smakoszy główną atrakcją jest pikantny sos pomidorowy, który w smaku różni się w zależności od regionu, w jakim jemy patatas bravas. Jak najlepiej jeść tę potrawę? Po prostu mocząc ziemniaki w sosie pomidorowym, a całość popijając piwem.

Gazpacho

Gazpacho to kolejny hiszpański przysmak z pomidorowym akcentem. To zupa-krem na zimno, którą przygotowuje się z samych zdrowych składników. Oczywiście tym głównym są pomidory. Gazpacho wywodzi się z Andaluzji. Idealnie sprawdza się podczas upałów - nie tylko ochładza, ale i orzeźwia organizm. Ulgę przyniesie już niewielka miseczka tej pysznej zupy. Co wchodzi w skład gazpacho? Siekane pomidory, ogórki, papryka, cebula, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i przyprawy. Poza tym, że gazpacho jest pyszne, jest również bardzo zdrowe. To wręcz bomba witaminowa!

Baccadillo de calamares, czyli bułka z kalmarami

©123RF/PICSEL

Hiszpanie uwielbiają owoce morza i ryby. Łatwo się o tym przekonać - wystarczy zajrzeć z ciekawości do kilku menu hiszpańskich restauracji. Owoce morza są popularne praktycznie w każdym rejonie! Jednym ze specjałów hiszpańskich są smażone kalmary w panierce, podane w białej podłużnej bułce. To bardzo syta i niedroga przekąska. Oryginalne baccadillo de calamares podaje się bez dodatków, jednak w niektórych regionach Hiszpanii modyfikuje się tę potrawę, dodając do bułki sosy lub oryginalne składniki. Będąc w Hiszpanii, nie można odpuścić sobie zjedzenia bułki z kalmarami!

Paella

Paella to typowo hiszpańskie danie, które spotkamy w wielu regionach Hiszpanii, jednak miłośnicy hiszpańskiej kuchni twierdzą, że tę najsmaczniejszą przygotowuje się w Walencji. To właśnie tam w XIX wieku, nad brzegiem jeziora Albufera powstała pierwsza paella. Danie to można określić mianem tradycyjnego hiszpańskiego risotto, ponieważ jego podstawowym składnikiem jest ryż. Na drugim miejscu jest szafran, a na kolejnych dodatki. Paellę zazwyczaj przygotowuje się z mięsem lub owocami morza. W tej pierwszej opcji w grę wchodzą wyłącznie kurczak lub królik. W paelli znajdziemy również sporo warzyw i aromatycznych przypraw. Doskonale smakuje z białym winem.

Tortilla española

W Hiszpanii mówi się, że tortilla española to królowa przystawek. Mimo że jej składniki nie są typowo hiszpańskie i oryginalne, razem tworzą danie-petardę! Tortilla española to - pisząc w skrócie - omlet z ziemniakami, którego smaży się zazwyczaj na oliwie. Obecnie w Hiszpanii znajdziemy różne odmiany tego dania. Często podaje się go z cebulą, fasolą lub grzybami. Mimo że tortilla española zalicza się do przystawek, z powodzeniem może stanowić ona danie główne. To bardzo syta potrawa, a jednocześnie niedroga. Idealna dla fanów ziemniaków. Najlepiej jeść ją z piwem.

Croquetas

Będąc w Hiszpanii, warto spróbować również croquetas, czyli małych krokietów. Z polskimi krokietami nie łączy je jednak nic oprócz panierki. Te hiszpańskie przygotowuje zazwyczaj z masy beszamelowo-ziemniaczanej. W croquetas znajdziemy również dodatki w postaci owoców morza czy tradycyjnej hiszpańskiej szynki. Całość obtacza się w panierce z bułki tartej i smaży na głębokim oleju. Croquetas najlepiej jeść, gdy są jeszcze gorące. Rozpływają się wówczas w ustach. Zakochać można się już po pierwszym kęsie.

Tapas

©123RF/PICSEL

W Hiszpanii mianem tapas określa się przystawki, a raczej zagryzki, bo Hiszpanie nazywają tapas wszystko, co można szybko zjeść w trakcie picia piwa lub wina. Robi się to zatem do kilku razy dziennie! A jakie możemy wyróżnić najpopularniejsze tapas?

Chorizo

Chorizo to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych tapas. To tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa, która charakteryzuje się wyrazistym zapachem oraz smakiem. Jednym z głównych składników chorizo jest słodka papryka wędzona, której smak czujemy długo po zjedzeniu kiełbasy. W Hiszpanii spotkamy różne wersje chorizo: słodkie, łagodne, a także pikantne. Kiełbasę kroi się zazwyczaj na małe kawałki i podaje wraz z wykałaczkami do piwa lub wina.

Sery

Popularnym tapas są również sery. Świetnie pasują zarówno do piwa, jak i wina. Zapach hiszpańskich serów jest zazwyczaj bardzo intensywny, podobnie jak francuskich. Jednak szeroki wybór pozwala wybrać każdemu coś odpowiedniego dla siebie.

Oliwki

Hiszpanie uwielbiają przegryzać piwo oliwkami. W Hiszpanii spotkamy zazwyczaj zielone. Świetnie smakują z chorizo.

Pomidory z oliwą i oregano

Bardzo prostym w przygotowaniu, ale i urzekającym tapas są pomidory polane oliwą i posypane oregano (świeżym lub suszonym). Idealne jako zagryzka do piwa oraz przystawka przed daniem głównym. Możemy przygotować je samodzielnie w domu. Zajmie nam to dosłownie chwilę.

Co na deser?

art
©123RF/PICSEL

Churros con chocolate

Churros to najpopularniejszy hiszpański deser. Pod tą nazwą kryją się laseczki z ciasta podobnego do tego, z którego robi się polskie pączki. Ciasto wypuszcza się przez szprycę cukierniczą na gorący tłuszcz. Wystarczy chwila, by powstały apetyczne laseczki, które moczymy w gorącej czekoladzie. W Hiszpanii churros je się albo na deser, albo na śniadanie.

Crema catalana

Crema catalana, czyli krem kataloński, to rozpływający się w ustach deser, który może kojarzyć się z francuskim crème brûlée. Warto wiedzieć jednak, że francuski przepis to jedynie nowsza wersja katalońskiego. Z czego powstaje crema catalana? Z budyniu, jajek, mleka i przypraw. Przepis można znaleźć jeszcze w średniowiecznych książkach kucharskich. Deser podawany jest w żaroodpornych miseczkach.

Flan

Pisząc o najpopularniejszych hiszpańskich deserach, nie można pominąć również flana. Smakowo podobny jest on do creama catalona, jednak różni się nieco konsystencją i wyglądem. Flan przygotowuje się z jajek, mleka oraz cukru. W niektórych regionach Hiszpanii dodaje się do niego również inne składniki, między innymi skórkę z cytryny, migdały czy cynamon. Flan zachwyci podniebienia miłośników klasycznych i wykwintnych deserów.

Trunki

art
©123RF/PICSEL

A na koniec to, co z pewnością zainteresuje wielu Polaków, czyli hiszpańskie trunki. Każdy, kto choć raz był w Hiszpanii potwierdzi, że jest w czym wybierać!

Piwa

Zacznijmy od piwa, które Hiszpanie piją często, jednak w porcjach znacznie mniejszych niż Polacy. Typowe polskie piwo ma 500 mililitrów, z kolei hiszpańskie 150. Króluje tam raczej piwo jasne, które często miesza się z owocowymi napojami, by orzeźwić organizm podczas upałów. Idealne połączenie, gdy leżymy plackiem, na którejś z hiszpańskich plaż.

Wina

Hiszpanie nie stronią również od wina. Warto jednak wiedzieć, że wśród tych hiszpańskich nie znajdziemy podziału na wytrawne, półwytrawne czy półsłodkie. Napój ten rozpoznaje się po rodzaju winogron i po okresie leżakowania w beczce. Zdecydowanie najbardziej popularne jest wino czerwone, rzadziej pije się białe oraz różowe. W każdym regionie Hiszpanii znajdziemy swojskie, typowe dla konkretnego obszaru wina. Miłośnicy tego trunku powinni być usatysfakcjonowani, ponieważ Hiszpania oferuje naprawdę jego szeroki wybór!

Hiszpańska sangria

Sangria to jeden z trunków typowych dla Hiszpanii i Portugalii. Według norm Unii Europejskiej sangria może być produkowana wyłącznie na terenach tych dwóch krajów. Słowo sangria oznacza krwawienie, co z pewnością wiąże się z kolorem tego trunku. Sangria jest różowo-czerwona i króluje na wielu hiszpańskich imprezach. Podstawowe składniki tego napoju to: czerwone wino, owoce (cytrusy, gruszki, brzoskwinie) i lód. Do sangrii można dodawać również inne rodzaje alkoholu, na przykład biały rum, brandy lub likier. Napój ten z łatwością możemy przygotować w domu.

Sidra, czyli hiszpański cydr

Typowym hiszpańskim trunkiem jest również sidra. To sfermentowany, lekko musujący sok z jabłek. Co ciekawe, w Hiszpanii kultywuje się specjalny rytuał jego nalewania. Sidra musi mocno uderzyć o ściankę szklanki, ponieważ wtedy ma bardziej wyrazisty smak. Napój ten produkowany jest głównie w Asturias i w Kraju Basków.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas