Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

Truskawki okazują się być niekwestionowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o zamykanie wiosny w słoiku. Jednak nie tylko wekowanie, bo owoce te można też suszyć i mrozić. Co ciekawe, Malwina Bareła radzi, aby truskawki mrozić na dwa sposoby...

Mrożenie owoców i warzyw to świetny sposób na to, by móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok
Mrożenie owoców i warzyw to świetny sposób na to, by móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok123RF/PICSEL

- Mrożenie owoców i warzyw to świetny sposób na to, by móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok  - przekonuje w swojej książce "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento" Malwina Bareła, która jest też autorką bloga "Filozofia smaku".

Zatem, co warto mrozić wiosną? Uwielbiane chyba przez wszystkich - zarówno małych, jak i dużych - truskawki! Autorka zimą dodaje je do koktajli owocowych, dorzuca do pieczonej owsianki, placków i naleśników z piekarnika. "Jeśli chcecie upiec coś z dodatkiem truskawek, nie rozmrażajcie ich wcześniej. Po prostu połóżcie zamrożone owoce na wierzchu ciasta" - radzi.

Co ciekawe, Bareła truskawki mrozi pod dwoma postaciami - pokrojone na kawałki z myślą o słodkich wypiekach i zmiksowane na mus.

- Te drugie dodaję do koktajli owocowych. Po zmiksowaniu zajmują mniej miejsca aniżeli truskawki w całości. Mus przelewam do silikonowych foremek na lód, a po zamrożeniu truskawkowe kostki przekładam do woreczka strunowego - instruuje i dodaje, że dzięki takim kostkom można wyczarować też wodę smakową.

Do zamrażalki autorka poleca zapakować także pozbawione pestek morele czy czereśnie. - Postawcie na owoce, które lubicie najbardziej - sugeruje Bareła.

A jak wygląda kwestia mrożenia wiosennych warzyw? Tu warto postawić na szczaw i botwinkę.

- Wystarczy je umyć, dokładnie osuszyć i po posiekaniu zapakować do pojemnika. Ja używam w tym celu słoików, ale równie dobrze może to być pojemnik spożywczy lub woreczek strunowy - podpowiada.

Zmysłowe smaki: Pierogi z truskawkami INTERIA.PL
Ususzone zioła najlepiej pokruszyć i przechowywać w zamkniętych słoiczkach
Ususzone zioła najlepiej pokruszyć i przechowywać w zamkniętych słoiczkach 123RF/PICSEL

Kolejnym sposobem przechowywania żywności jest suszenie. Wiosną warto suszyć również truskawki. - Kroję je w cienkie plastry i suszę w suszarce do warzyw. Możecie też je suszyć w niskiej temperaturze w piekarniku. Takie suszone truskawki to później pyszny dodatek do owsianek i deserów. Ja dodaję je także zimą do herbaty - zdradza i ususzone owoce poleca przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Jeszcze zioła, jak np. koperek czy szczypiorek, które świetnie ożywią zupę albo jajecznicę. Jak je ususzyć? - Możecie to zrobić w piekarniku w niskiej temperaturze, w suszarce do warzyw lub po prostu starym, babcinym sposobem bukiet ziół powiesić w suchym i przewiewnym miejscu, jednak nie bezpośrednio na słońcu - radzi i ususzone zioła poleca pokruszyć i przechowywać w zamkniętych słoiczkach lub woreczkach strunowych.

A co wiosną warto pakować w słoiki? - Będę nudna, bo znowu napiszę, że truskawki - odpowiada żartobliwie, choć całkiem poważnie, Bareła i poleca zrobić z nich dżem, mus i sok. Dwa pierwsze - jej zdaniem - to smaczny dodatek do naleśników, placuszków i deserów, a z soku można przygotować wodę smakową. Jak? "Wystarczy wymieszać kilka łyżek soku z wodą mineralną, dodać listki mięty i plasterki cytryny. Taki sok sprawdzi się także jako dodatek do herbaty. Jest pyszny i co najważniejsze - nie ma sztucznych dodatków i konserwantów, tak jak większość soków sklepowych" - kwituje.

Zmysłowe smaki: Pierogi z truskawkami INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas