Reklama

Reklama

Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

Truskawki okazują się być niekwestionowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o zamykanie wiosny w słoiku. Jednak nie tylko wekowanie, bo owoce te można też suszyć i mrozić. Co ciekawe, Malwina Bareła radzi, aby truskawki mrozić na dwa sposoby...

- Mrożenie owoców i warzyw to świetny sposób na to, by móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok  - przekonuje w swojej książce "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento" Malwina Bareła, która jest też autorką bloga "Filozofia smaku".

Reklama

Zatem, co warto mrozić wiosną? Uwielbiane chyba przez wszystkich - zarówno małych, jak i dużych - truskawki! Autorka zimą dodaje je do koktajli owocowych, dorzuca do pieczonej owsianki, placków i naleśników z piekarnika. "Jeśli chcecie upiec coś z dodatkiem truskawek, nie rozmrażajcie ich wcześniej. Po prostu połóżcie zamrożone owoce na wierzchu ciasta" - radzi.

Co ciekawe, Bareła truskawki mrozi pod dwoma postaciami - pokrojone na kawałki z myślą o słodkich wypiekach i zmiksowane na mus. 

- Te drugie dodaję do koktajli owocowych. Po zmiksowaniu zajmują mniej miejsca aniżeli truskawki w całości. Mus przelewam do silikonowych foremek na lód, a po zamrożeniu truskawkowe kostki przekładam do woreczka strunowego - instruuje i dodaje, że dzięki takim kostkom można wyczarować też wodę smakową.

Do zamrażalki autorka poleca zapakować także pozbawione pestek morele czy czereśnie. - Postawcie na owoce, które lubicie najbardziej - sugeruje Bareła.

A jak wygląda kwestia mrożenia wiosennych warzyw? Tu warto postawić na szczaw i botwinkę. 

- Wystarczy je umyć, dokładnie osuszyć i po posiekaniu zapakować do pojemnika. Ja używam w tym celu słoików, ale równie dobrze może to być pojemnik spożywczy lub woreczek strunowy - podpowiada.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje