Co zamiast karpia na Wigilię? Lista najlepszych w smaku i najzdrowszych gatunków

InteriaKobieta Redakcja

Kawałki ryby w złocistej panierce smażone na głębokim tłuszczu, otoczone pęcherzykami gorącego oleju, uzyskują chrupiącą skórkę.
Jeśli twoi domownicy nie przepadają za karpiem, na Wigilię przygotuj inny, smaczniejszy gatunek ryby 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego w Polsce na Wigilię serwuje się rybę?
  2. Polacy coraz częściej rezygnują z wigilijnego karpia
  3. Co na Wigilię zamiast karpia?

Dlaczego w Polsce na Wigilię serwuje się rybę?

Zobacz również:

Polacy coraz częściej rezygnują z wigilijnego karpia

Pstrąg charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością rtęci
Pstrąg doskonale smakuje upieczony z dodatkiem masła i ziółIakov Filimonov123RF/PICSEL

Co na Wigilię zamiast karpia?

  • Dorsz - ma neutralny smak i delikatne, białe mięso. Jest łatwo dostępny, a jego cena niezbyt wygórowana. Można przyrządzić go na wiele różnych sposobów. Dorsz ponadto nie kumuluje w znacznym stopniu metali ciężkich, ponieważ jest dużym drapieżnikiem.
  • Pstrąg to również świetny wybór na Wigilię - jest smaczny, a jednocześnie bardzo zdrowy - jego mięso obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały. To ponadto gatunek o niskim poziomie zanieczyszczenia. Najlepiej smakuje upieczony w całości w folii z dodatkiem masła, czosnku, świeżych ziół i soli.
  • Halibut to również dobry wybór zamiast karpia. Jest łagodny w smaku, soczysty, niskokaloryczny i nie zawiera zbyt dużo ości. Ponadto jest dostępny w wersji dzikiej, co może być atutem dla osób preferujących ryby z naturalnych środowisk.
  • Sandacz to ryba, którą na przed laty jadali nasi przodkowie, a z czasem o nim zapomniano. Ostatnimi czasy wraca jednak do łask, oferując lekkostrawne, delikatne, łagodne w smaku i bogate w białko mięso. W przeciwieństwie do karpia nie posiada typowego, "rybiego" aromatu. Odpowiednio przyrządzony sandacz może stać się prawdziwym wigilijnym hitem na stole. Świetnie smakuje z dodatkiem korzennych przypraw, w galarecie lub tradycyjnie usmażony w panierce.
Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
Jan Komasa w podcaście "Zdanowicz pomiędzy wersami": Boję się o swój zawódINTERIA.PL