Dodaj ten składnik do ciasta na naleśniki. Będą doskonałe w każdym calu

InteriaKobieta Redakcja

Stos cienkich, złocistych naleśników ułożonych na białym talerzu, na wierzchu dwa naleśniki są złożone w trójkąty. Całość ustawiona na szarej serwetce z białym geometrycznym wzorem.
Naleśniki wychodzą idealnie elastyczne, jeśli użyjesz lekko gazowanej wody123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Z czym jeść naleśniki?
  2. Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Z czym jeść naleśniki?

Zobacz również:

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Porcja ciasta naleśnikowego wylewana z chochli na rozgrzaną patelnię gazową, w tle talerz ze stosikiem gotowych naleśników oraz fragmenty kuchennej zabudowy.
Aby naleśniki się nie rozlatywały, pamiętaj aby dobrze rozgrzać patelnięOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Składniki

  • 230 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 1 szklanka wody lekko gazowanej - 250 ml
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub miękkiego masła
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki połącz za pomocą blendera na gładką masę i odczekaj 20-30 minut.
  2. Następnie ciasto wylewaj na skropioną niewielką ilością oleju lub masła, dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową małymi porcjami (za pomocą małej chochli), rozprowadzając po całej powierzchni.
  3. Po około 50 sekundach przewróć na drugą stronę za pomocą płaskiej łopatki. Z drugiej strony smaż nieco krócej. Przy kolejnym naleśniku nie ma już potrzeby natłuszczania patelni.
  4. Aby uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników, przykryj je bawełnianą ściereczką.
  5. Podawaj ciepłe, z ulubionym nadzieniem.
Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
"Nomada": Z Kazachstanu do Bydgoszczy. Jej historia podbija internetINTERIA.PL