Dodaj ten składnik do ciasta na naleśniki. Będą doskonałe w każdym calu
Kto nie uwielbia naleśników? Robi się je błyskawicznie, z prostych, łatwo dostępnych składników i można podawać z wieloma różnymi nadzieniami. Doskonale smakują na słodko jak również w wersji wytrawnej. Aby były jednak idealnie miękkie, elastyczne i nie rozpadały się w czasie smażenia, trzeba widzieć jakich proporcji użyć, by przygotować perfekcyjne ciasto. Sekret wyśmienitych naleśników tkwi bowiem w kilku szczegółach.

Spis treści:
- Z czym jeść naleśniki?
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Z czym jeść naleśniki?
Naleśniki ratują z kulinarnej opresji za każdym razem, gdy zupa okaże się za słona, ziemniaki rozgotowane, a gulasz się przypali. Wystarczy wymieszać kilka składników, które każdy ma w swojej kuchni, by stworzyć naleśnikowe ciasto. Potem już tylko pozostanie smażenie ich na rozgrzanej patelni, a gdy będą gotowe - nadziewać ulubionym farszem. W polskich domach najczęściej przyrządza się naleśniki na słodko - z serem, dżemem czy prażonymi jabłkami. Wiele osób preferuje jednak również te w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, farszem mięsnym, meksykańskim, ruskim itd. Opcji jest naprawdę sporo, a wszystko zależy od smakowych preferencji. Niejednokrotnie jednak zdarza się, że naleśniki po upieczeniu rozlatują się, są suche lub zbyt grube. Zanim więc zabierzesz się do przygotowywania ciasta, sprawdź jak dobrać proporcje składników i na co szczególnie zwrócić uwagę.
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Jeśli zależy ci na tym, aby naleśniki były elastyczne, odpowiednio miękkie i idealnie wypieczone, użyj składników w następujących proporcjach.

Składniki
- 230 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 1 szklanka wody lekko gazowanej - 250 ml
- 4 łyżki oleju roślinnego lub miękkiego masła
- szczypta soli
- Wszystkie składniki połącz za pomocą blendera na gładką masę i odczekaj 20-30 minut.
- Następnie ciasto wylewaj na skropioną niewielką ilością oleju lub masła, dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową małymi porcjami (za pomocą małej chochli), rozprowadzając po całej powierzchni.
- Po około 50 sekundach przewróć na drugą stronę za pomocą płaskiej łopatki. Z drugiej strony smaż nieco krócej. Przy kolejnym naleśniku nie ma już potrzeby natłuszczania patelni.
- Aby uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników, przykryj je bawełnianą ściereczką.
- Podawaj ciepłe, z ulubionym nadzieniem.
Gotowanie to nie tylko przepisy, ale też sprytne patenty, które ułatwiają życie. Sprawdź, jak przechowywać jedzenie, skrócić czas w kuchni i wykorzystać produkty do ostatniego okruszka. Twoja kuchnia może stać się miejscem pełnym pomysłów. Więcej na kobieta.interia.pl/kuchnia








