Co zrobić, gdy nie masz moździerza i tłuczka?

Na pewno zdarzyło ci się zabrać do przygotowywania potrawy z przepisu, ale w ostatniej chwili zorientowałaś się, że nie posiadasz odpowiednich narzędzi. Niektóre wymyślne i rzadko spotykane urządzenia można na szczęście zastąpić. Jednym z najprostszych narzędzi kuchennych zastąpienia jest moździerz. Jest to bardzo przydatny przedmiot, szczególnie jeśli lubisz dobrze przyprawione i aromatyczne potrawy. Oto trzy sposoby na rozdrobnienie przypraw bez moździerza i tłuczka.

Moździerz w kuchni
Moździerz w kuchni© Photogenica

Młynek do kawy

Młynek do ziół
© Photogenica

Młynek kawowy i młynek do przypraw są praktycznie identyczne. Kluczem, jest jednak oczyszczenie młynka z kawy przed i po jego użyciu. Jeśli tego nie zrobisz, smak kawy przeniknie do innych przypraw, co może zniszczyć twoją potrawę. Upewnij się także, aby ustawiać młynek do kawy na poziom rozdrobnienia, który przypomina ten, którego wymaga twój przepis. Następnie po prostu wrzuć przyprawy do młynka i zmiel je.

Uwaga: ta porada działa tylko w przypadku suchych składników. Młynek kawowy będzie dawać takie wyniki jak moździerz na pieprzu, kminku i podobnych przyprawach, ale stanowczo nie na rozdrobni czosnku i imbiru.

Kubek

Kubek do ziół
© Photogenica

W przypadku miękkich przypraw (czosnek, chilli, zioła itp.) możesz użyć zwykłego kubka. Wystarczy pokroić swoje składniki w cienkie plasterki, a następnie dokładnie rozgnieść je między kubkiem a deską do krojenia. Im cięższy kubek, tym lepiej.

Torebka i wałek

Wałek do rozdrabniania ziół
© Photogenica

Kubek ma tę wadę, że jeśli będziesz rozdrabniać nim przyprawy zbyt mocno, pęknie. Jest idealny do delikatnych składników, przy innych kompletnie się nie sprawdzi.

Dla naprawdę twardych przypraw i nasion, należy zastosować silniejszy tępy przedmiot, taki jak żeliwna patelnia, tłuczek do mięsa lub wałek do ciasta. Upewnij się, że suche składniki umieścisz w worku z zamknięciem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas