Co zrobić z cukinii? Banalnie prosty przepis wprost od Ewy Wachowicz

Nie wszyscy wiedzą, że cukinię można również jeść na surowo. Warto jednak zadbać o to, by pochodziła ze sprawdzonego źródła, a najlepiej z własnej uprawy. Z tego warzywa da się również przygotować zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Oto przepis na tagliatelle z cukinii.

Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach
Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach123RF/PICSEL

Jak zrobić "makaron" z cukinii? Oto przepis Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie, 
  • 400 g pomidorów z puszki,  
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 papryczka peperoncino, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • sól, pieprz

Dodatkowo do podania:

  • oliwa
  • parmezan
  • listki bazylii 

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę.
  2. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  3. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.
Naukowcy są pewni. Żyjesz w "błękitnej strefie"? Będziesz cieszyć się lepszym zdrowiemNewseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas