Co zrobić z cukinii? Banalnie prosty przepis wprost od Ewy Wachowicz

Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach
Delikatny smak cukinii dobrze sprawdzi się w różnych połączeniach123RF/PICSEL
  • 4 średniej wielkości cukinie, 
  • 400 g pomidorów z puszki,  
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 papryczka peperoncino, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan
  • listki bazylii 
  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę.
  2. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  3. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.
Naukowcy są pewni. Żyjesz w "błękitnej strefie"? Będziesz cieszyć się lepszym zdrowiemNewseria Lifestyle/informacja prasowa