Co zrobić z ziemniaków z obiadu?

Po obiedzie okazało się, że w garnku zostało bardzo dużo ziemniaków? Nie wyrzucaj ich! Pomogą ci wyczarować pyszną kolację lub obiad na kolejny dzień. Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Oto pomysły, dzięki którym oszczędzisz, nie zmarnujesz jedzenia, a twoja rodzina będzie błagać o dokładki!

Ziemniaki z obiadu można wykorzystać na wiele sposobów
Ziemniaki z obiadu można wykorzystać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Farsz do pierogów

Któż nie kocha pierogów ruskich? Ziemniaki z obiadu można wykorzystać do przygotowania popularnego farszu. Aby to zrobić trzeba, raz jeszcze rozgnieść je tłuczkiem — zimne ziemniaki mają tendencję do sklejania się w grudki. Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Następnie dorzuć biały ser. Ilość twarogu zależy od upodobania — jedni wolą by zdominował smak ziemniaków, inny preferują go w charakterze dodatku. Na koniec dobrze posól, popieprz farsz i wymieszaj go (najlepiej zrobić do czystymi rękami). Teraz pozostaje przygotować ciasto na pierogi i nafaszerować je ziemniakami. Pyszna kolacja lub obiad na jutro gotowy!

Placki z ziemniaków gotowanych

Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Wybornym pomysłem są placki z ziemniaków gotowanych. Do ich przygotowania potrzebne będą:

Przepis na placki z ziemniaków gotowanych jest banalny.

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu bądź oleju.

  • Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle.

  • Ziemniaki wymieszaj z boczkiem, cebulką, jajkiem i mąką oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Efektem powinna być ziemniaczana, zwarta, ale plastyczna masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki.

  • Uformuj w dłoniach placki rozmiarem i kształtem przypominające kotlety mielone.

  • Rozgrzej olej na patelni i obsmaż kotlety ziemniaczane z obu stron na złoty kolor.

  • Placki z gotowanych ziemniaków można przed usmażeniem opanierować w jajku i bułce tartej.

    Kotlety ziemniaczane smakują wybornie podawane z sosem grzybowym lub gulaszem.

    Smacznego!

    Zobacz także:

    Piwne ziemniaki - takich jeszcze nie jedliście!Interia Kulinaria
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas