10 pomysłów na szybki obiad

Nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, żeby przygotować pyszny obiad dla rodziny. Sprawdź propozycje doskonałych dań, które możesz ugotować błyskawicznie.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Propozycja 1. Kurczak w ryżu

Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.

Wypróbuj również przepis na indyka w sosie koperkowym!

Klopsiki z indyka w sosie koperkowymINTERIA.PL

Propozycja 2. Ryż na szybko z klopsikami

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 15 dag długoziarnistego ryżu,
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 3-4 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 30 dg mieszanego mielonego mięsa, sól, pieprz,
- 4 łyżki orzeszków nerkowca,
- 125 ml sosu chili do kurczaka

Przygotowanie:

W garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wsypać ryż, ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, pokroić na kawałki. Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w zapałkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mielone mięso obficie doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Stopniowo wrzucać porcyjki mięsa, szybko obsmażyć z obu stron. Dodać czosnek i cebulę, zeszklić.
Usmażone mięso wyjąć, przełożyć na talerz. Ryż odcedzić. Wsypać na tłuszcz, pozostały ze smażenia mięsa, dodać pozostały olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (ew. można je wcześniej grubo posiekać). Smażyć 3 minuty.
Do gotowej potrawy ponownie włożyć mięso, krótko podgrzać. Polać sosem chili, doprawić. Dobrym dodatkiem będzie pieczony czosnek (nieobraną główkę wkładamy do gorącego piekarnika na 20 minut).
ok. 510 kcal
ok. 30 minut

Propozycja 3. Ziemniaczana patelnia

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki:
- 60 dag wczorajszych ugotowanych ziemniaków,
- 3 różnokolorowe papryki,
- duży por,
- 15 dag podeschniętej kiełbasy,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki Ajwaru

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój w grube plastry, paprykę na kawałki, a kiełbasę i por w skośne plasterki.
Na oleju przysmaż najpierw ziemniaki. Dodaj kiełbasę, por i paprykę. Smaż 5 min. mieszając. Dodaj Ajwar oraz 3 łyżki wody. Wymieszaj. pzypraw solą i pieprzem. Danie podaj posypane natką.

Propozycja 4. Bitki wołowe

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki:
- 60 dag ligawy lub polędwicy wołowej,
- 2 łyżki mąki,
- tłuszcz do smażenia,
- 10 dag jabłek,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 1/2 szklanki białego wina,

Przyprawy:

- sól, pieprz, cukier,
- sok z cytryny, goździki

Przygotowanie:

Mięso opłucz, osusz, usuń błonę. Pokrój w plastry. Lekko rozbij tłuczkiem zwilżonym wodą. Posyp przyprawami i mąką. Mocno zrumień z obu stron . Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj do bitek razem z ketchupem, winem i resztą mąki rozmieszaną w małej ilości wody. Wymieszaj. Przypraw do smaku. Przykryj i duś około 20 minut.

Propozycja 5. Kokardki z boczkiem

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 3 porcje:
- 20 dag makaronu świderki lub kokardki,
- 1 opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu,
- 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy),
- 2-3 łyżki oleju,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypta mielonej ostrej papryki,
- 5 dag parmezanu

Przygotowanie:

1. Makaron wsyp na posolony wrzątek, gotuj około 8 minut. Gdy będzie już gotowy, odcedź, starannie wymieszaj z 1 łyżką oleju. Aby nie wystygł, wstaw go do ciepłego piekarnika. 2. Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na łyżce oleju. Do podsmażonego boczku dodaj Warzywa do makaronu (bez rozmrażania), wlej 150 ml wody i duś przez 12-14 minut, do uzyskania ulubionej miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem, mieloną papryką, delikatnie wymieszaj. 3. Gorący makaron wymieszaj z warzywami. Przełóż do głębokiego talerza i posyp parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

Propozycja 6. Zapiekanka

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:
- 3/4 szklanki ryżu,
- 2 filety z kurczaka,
- włoszczyzna,
- puszka zielonego groszku,
- 3 łyżki startego, żółtego sera,
- olej do smażenia,
- przyprawa ziołowa,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Filety opłukać, osuszyć. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć, przestudzić. Na patelni rozgrzać olej, włożyć ryż, rozdrobnione mięso, dodać przyprawy. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Groszek odsączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę. Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Polać potrawę kilkoma łyżkami rosołu, wierzch posypać startym serem. Zapiekać 15 minut. Podawać w naczyniu, w którym przygotowałyśmy zapiekankę.
Czas przygotowania 35 minut

Propozycja 7. Spaghetti z tuńczykiem

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 15 dag żółtego sera,
- paczka makaronu spaghetti,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:

Tuńczyka odcedzić z oleju, wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu 5-10 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Zostawić na ogniu przez ok. 5 minut. Żółty ser utrzeć na grubej tarce. Wsypać do gorącego sosu i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Odstawić z ognia. W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów wody. Wsypać 1,5 łyżki soli i wlać łyżeczkę oliwy. Do wrzątku wrzucić makaron spaghetti. Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem.
Czas przygotowania 25 minut

Propozycja 8. Lasagne

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:
- 1/2 opakowania lasagne,
- 1 kg świeżego lub 2 paczki mrożonego szpinaku,
- 20 dag żółtego sera,
- cebula, łyżka bazylii, 4 łyżki mąki,
- 2 ząbki czosnku, szklanka mleka,
- 3 jajka, 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przyrządzanie:

Szpinak umyć, oddzielić liście, wypłukać i posiekać. Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, oprószyć łyżką mąki, podsmażyć. Włożyć szpinak i bazylię, wlać kilka łyżek mleka, przyprawić. Dusić około 5 minut. Wlać roztrzepane jajka. Smażyć, aż się zetną. Do formy posmarowanej masłem kłaść kolejno płaty lasagne i szpinaku. Polać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 30 - 40 minut, aż makaron będzie miękki.
1 porcja - 459 kcal
Czas przygotowania: 50 minut

Propozycja 9. Obiad bez mięsa

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki:
- 1/2 małego kalafiora,
- 1/2 małego brokuła,
- pęczek młodych marchewek,
- 6 jajek,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka siekanego szczypioru Przygotowanie:

Kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze różyczki, marchewki obrać. Kalafiora, brokuła marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, dodać ugotowane warzywa, doprawić solą i pieprzem i chwilę przesmażyć. W tym samym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju jajka sadzone. Warzywa podawać z jajkami i ewentualnie kefirem, jajka posypać zieleniną.
Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby.

Propozycja 3. Paprykarz sojowy

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki:
- 1 opakowanie kostki sojowej, - 1 papryka czerwona, - 1 papryka żółta, - 0,5 lt przecieru pomidorowego, - 1 mała cebula, - 2 ząbki czosnku, - 1 łyżka ziół prowansalskich, - sól, pieprz, - ostra papryka w proszku, - olej do smażenia

Przygotowanie:

Kostkę sojową gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryki, oprószyć ziołami prowansalskimi i chwilę smażyć, zalać przecierem pomidorowym. Oddzielnie przesmażyć lekko ugotowaną kostkę sojową i dodać do reszty warzyw. Doprawić solą, pieprzem i papryką, gotować ok. 10 min.
Podawać z pieczywem.

Czas przygotowania 40 min.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas