Coś pysznego na obiad
Brakuje ci pomysłów na obiady? Podpowiadamy, co bez trudu przygotujesz!

Dynia pełna niespodzianek
Składniki
- średniej wielkości dynia
- 30 dag mięsa mielonego
- 4 owoce ziela angielskiego
- 2 cebule
- szklanka ryżu
- olej
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 15 dag sera koziego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Dynię umyj, odkrój wierzch, wydrąż. Farsz zetrzyj na tarce. Cebule pokrój w kostkę, przysmaż na oleju. 2. Dodaj mięso mielone, ziele angielskie, posyp rozmarynem, tymiankiem, przeciśniętym czosnkiem, pieprzami, papryką, majerankiem i solą. Smaż 15 minut, mieszając. Pod koniec dodaj startą marchewkę i nieco startej dyni. Ryż ugotuj na półtwardo. 3. Usmażone mięso z warzywami i przyprawami wymieszaj z ryżem, serem kozim oraz posiekaną natką. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Klopsiki w bułce
Składniki
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 30 dag mięsa mielonego wołowego
- 3 plastry boczku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- mielone ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- olej
- łyżka masła klarowanego
- sos
- 2 łyżki masła
- szklanka bulionu
- 1/2 szklanki wina czerwonego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypiorek
- dodatkowo
- bułka paryska
Sposób przygotowania
1. Zeszklij na oleju drobno posiekane cebule. Zrumień boczek i zmiel w blenderze. Mięsa mielone wymieszaj z jajkami, cebulą, zmielonym boczkiem i bułką tartą. Przypraw solą, pieprzem, zmielonym zielem angielskim i gałką muszkatołową. 2. Uformuj małe klopsiki i smaż na oleju z masłem. Zalej bulionem i winem, dodaj masło, pomidorki, gotuj kilka minut. Zagęść mąką. Posyp szczypiorem. Podawaj w bułce.

Chrupiące skrzydełka
Składniki
- 3 łyżki miodu
- łyżka ostrej musztardy
- łyżka jasnego sosu sojowego
- szczypta ostrej papryki w proszku
- kawałek imbiru
- łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- marynata
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
- mięso
- 16 skrzydełek kurczaka
- łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania
1. Składniki do przygotowania 1 marynaty wymieszaj. Natrzyj nią umyte i osuszone mięso. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc. 2. Skrzydełka układaj na papierze do pieczenia. Posmaruj masłem. Passatę dopraw solą, pieprzem, odrobiną ciemnego sosu sojowego. Skrop nią skrzydełka i piecz 40 minut w temp. 180°C. Jeśli zaczną się przypiekać, przykryj je folią aluminiową.

Warzywa pieczone
Składniki
- 4 marchewki
- 4 papryki
- 2 cebule
- pomidorki koktajlowe
- łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 słoiczka patisonów w occie
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka miodu
- 1/3 papryczki chilli
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwki
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz ze skórki, potnij na cienkie plastry. Dodaj pokrojone w paski papryki, pomidorki. Obrane cebule pokrój w krążki i dodaj do całości. 2. W miseczce wymieszaj starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i miód. Możesz dodać posiekaną papryczkę chilli (niekoniecznie). Wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość posyp solą, pieprzem, oregano, gałką. 3. Warzywa piecz przez godzinę w temp. 180°C. Podawaj z oliwkami i patisonami.

Makaron z łososiem i cukinią
Składniki
- 1/2 paczki makaronu kolanka
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- cukinia
- oliwa
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- 15 dag wędzonego łososia w kawałku
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Makaron ugotuj al dente. Brytfannę wysmaruj oliwą. Wyłóż połowę ugotowanego makaronu. 2. Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry, usmaż na oliwie z obu stron. Przypraw solą oraz pieprzem. 3. Makaron wyłóż do miski, dodaj cukinię, pokrojonego w kostkę łososia, skrop oliwą i sokiem z cytryny.

Papryka faszerowana
Składniki
- 4 papryki czerwone
- szklanka zielonej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- łyżka mąki
- 10 dag żółtego sera
Sposób przygotowania
1 . Umyte papryki przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne. Soczewicę ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojone cebule i zmiażdżony czosnek. Dodaj pokrojone pieczarki, przyprawy. Smaż. Dodaj soczewicę, łyżkę mąki, wymieszaj, zagotuj. Farszem napełnij papryki. 2. Ułóż je na papierze do pieczenia, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj 5 minut.