Coś pysznego na obiad

Brakuje ci pomysłów na obiady? Podpowiadamy, co bez trudu przygotujesz!

Nadziewana dynia
Nadziewana dynia123RF/PICSEL

Dynia pełna niespodzianek

Sposób przygotowania

1. Dynię umyj, odkrój wierzch, wydrąż. Farsz zetrzyj na tarce. Cebule pokrój w kostkę, przysmaż na oleju. 

2. Dodaj mięso mielone, ziele angielskie, posyp rozmarynem, tymiankiem, przeciśniętym czosnkiem, pieprzami, papryką, majerankiem i solą. Smaż 15 minut, mieszając. Pod koniec dodaj startą marchewkę i nieco startej dyni. Ryż ugotuj na półtwardo. 

3. Usmażone mięso z warzywami i przyprawami wymieszaj z ryżem, serem kozim oraz posiekaną natką. Piecz 30 minut w temp. 180°C. 

Klopsiki w bułce
Klopsiki w bułce123RF/PICSEL

Klopsiki w bułce

Sposób przygotowania

1. Zeszklij na oleju drobno posiekane cebule. Zrumień boczek i zmiel w blenderze. Mięsa mielone wymieszaj z jajkami, cebulą, zmielonym boczkiem i bułką tartą. Przypraw solą, pieprzem, zmielonym zielem angielskim i gałką muszkatołową. 

2. Uformuj małe klopsiki i smaż na oleju z masłem. Zalej bulionem i winem, dodaj masło, pomidorki, gotuj kilka minut. Zagęść mąką. Posyp szczypiorem. Podawaj w bułce. 

Skrzydełka w panierce
Skrzydełka w panierce123RF/PICSEL

Chrupiące skrzydełka

Sposób przygotowania

1. Składniki do przygotowania 1 marynaty wymieszaj. Natrzyj nią umyte i osuszone mięso. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc. 

2. Skrzydełka układaj na papierze do pieczenia. Posmaruj masłem. Passatę dopraw solą, pieprzem, odrobiną ciemnego sosu sojowego. Skrop nią skrzydełka i piecz 40 minut w temp. 180°C. Jeśli zaczną się przypiekać, przykryj je folią aluminiową. 

Pieczone warzywa
Pieczone warzywa123RF/PICSEL

Warzywa pieczone

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz ze skórki, potnij na cienkie plastry. Dodaj pokrojone w paski papryki, pomidorki. Obrane cebule pokrój w krążki i dodaj do całości. 

2. W miseczce wymieszaj starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i miód. Możesz dodać posiekaną papryczkę chilli (niekoniecznie). Wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość posyp solą, pieprzem, oregano, gałką. 

3. Warzywa piecz przez godzinę w temp. 180°C. Podawaj z oliwkami i patisonami.  

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem123RF/PICSEL

Makaron z łososiem i cukinią

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Makaron ugotuj al dente. Brytfannę wysmaruj oliwą. Wyłóż połowę ugotowanego makaronu. 

2. Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry, usmaż na oliwie z obu stron. Przypraw solą oraz pieprzem. 

3. Makaron wyłóż do miski, dodaj cukinię, pokrojonego w kostkę łososia, skrop oliwą i sokiem z cytryny. 

Papryka faszerowana
Papryka faszerowana123RF/PICSEL

Papryka faszerowana

Sposób przygotowania

1 . Umyte papryki przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne. Soczewicę ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojone cebule i zmiażdżony czosnek. Dodaj pokrojone pieczarki, przyprawy. Smaż. Dodaj soczewicę, łyżkę mąki, wymieszaj, zagotuj. Farszem napełnij papryki. 

2. Ułóż je na papierze do pieczenia, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj 5 minut.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas