Crème Brulée

Wykwintny francuski deser, który najlepiej smakuje zimą.

Klasyczny Crème Brulée - idealny deser na zimę
Klasyczny Crème Brulée - idealny deser na zimę 123RF/PICSEL

Składniki:

●500 ml kremówki

●6 żółtek

●1/3 szkl. białego cukru

●4-5 łyżek brązowego cukru

●wanilia

Przygotowanie:

1. Zagotuj kremówkę z białym cukrem i wanilią. Żółtka lekko utrzyj (nie na puch). Dolej ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, mieszając, by krem był gładki. Wlej go do foremek przez sito. Wstaw na 50 min do piekarnika (100°C). Wyjmij, ostudź, wstaw do lodówki na 5 godz.

2. Każdą porcję posyp łyżką brązowego cukru. Skarmelizuj go tak, by powstała skorupka, wstawiając deser na kilkanaście sekund do piekarnika, lub specjalnym palnikiem, uważając aby nie spalić. Natychmiast podaj (możesz wybić na talerzyki i ozdobić karmelem).

Ten deser pierwszy raz opisano w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku. Dziś słynie z niego m.in. paryska restauracja Chez Francis.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas