Crème Brulée
Wykwintny francuski deser, który najlepiej smakuje zimą.
Składniki:
●500 ml kremówki
●6 żółtek
●1/3 szkl. białego cukru
●4-5 łyżek brązowego cukru
●wanilia
Przygotowanie:
1. Zagotuj kremówkę z białym cukrem i wanilią. Żółtka lekko utrzyj (nie na puch). Dolej ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, mieszając, by krem był gładki. Wlej go do foremek przez sito. Wstaw na 50 min do piekarnika (100°C). Wyjmij, ostudź, wstaw do lodówki na 5 godz.
2. Każdą porcję posyp łyżką brązowego cukru. Skarmelizuj go tak, by powstała skorupka, wstawiając deser na kilkanaście sekund do piekarnika, lub specjalnym palnikiem, uważając aby nie spalić. Natychmiast podaj (możesz wybić na talerzyki i ozdobić karmelem).
Ten deser pierwszy raz opisano w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku. Dziś słynie z niego m.in. paryska restauracja Chez Francis.