Crostata - kruche włoskie ciasto z konfiturami

Crostata to klasyczne i zarazem najpopularniejsze we Włoszech kruche ciasto, doskonałe o każdej porze dnia i roku. W podstawowej tradycyjnej wersji przygotowuje się je z konfiturami bądź dżemem; morelowym, wiśniowym lub z owoców leśnych.

Crostata z pomarańczową konfiturą
Crostata z pomarańczową konfiturą123RF/PICSEL

Wielką zaletą wypieku, budzącego pewne skojarzenia z polskim mazurkiem, jest oprócz doskonałego smaku, łatwość przygotowania. Zaczyna się je od zrobienia kruchego ciasta.

125 gramów miękkiego masła należy posiekać ze 100 gramami cukru. Kolejny etap to dodanie całego jajka, 250 gramów mąki, odrobiny cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia. Całość trzeba szybko wyrobić, kulę owinąć przezroczystą folią i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Następnie należy wyłożyć ciastem okrągłą formę do tarty odłożywszy na bok jedną piątą. Na ciasto pokłute widelcem wykładamy równo, i hojnie, duży słoik dżemu bądź konfitur. Warstwa ta nie może być zbyt niska. Resztę ciasta należy rozwałkować i wyciąć nożem długie paski szerokości około 1 centymetra. Układamy je na warstwie dżemu w odległości kilku centymetrów od siebie tak, aby powstała z nich kratka. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas