Crumble - zapiekanka z kruszonki

Pyszny deser.

Składniki:

Reklama

- 20 dag masła,
- 20 dag cukru,
- 40 dag mąki krupczatki,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- wiśnie z 2 słoików (720 ml),
- 20 dag podgrzanej konfitury wiśniowej

do dekoracji:

- bita śmietana,
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1.20 dag masła utrzyj z 20 dag cukru i torebką cukru waniliowego. Ucierając dodaj jajko i skórkę otartą z 1 cytryny. Wymieszaj z 20 dag mąki (najlepiej krupczatki) i łyżeczką proszku do pieczenia.
2. Do masy wsyp jeszcze 20 dag mąki i dłońmi zagnieć kruszonkę (ciasto o grudkowatej konsystencji). Formę do tart nasmaruj masłem. Na dnie rozłóż 2/3 ciasta, lekko dociśnij. Piecz około 15 minut w temp. 200 st. C.
3. Osącz wiśnie z 2 słoików (720 ml), wymieszaj z 20 dag podgrzanej konfitury wiśniowej. Masę rozłóż na podpieczonym spodzie (wcześniej możesz go posypać mielonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi).
4. Wiśnie posyp pozostałą kruszonką. Całość ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20-25 minut. Gotowy deser podawaj na ciepło w formie. Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana ze szczyptą cynamonu.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: deser | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje