Reklama

Reklama

Cukinie z kurkami

Wspaniałe dla amatorów wyrazistych serów

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 podłużne cukinie
  • 200 g świeżych kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 150 g sera pleśniowego (z błękitną pleśnią) o wyrazistym smaku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • szczypta oregano, tymianku i bazylii
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, przetnij wzdłuż, łyżeczką wydrąż środek i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, chwilkę podsmaż. Po chwili dodaj umyte i pokrojone kurki oraz posiekany czosnek, smaż przez 5 minut. Następnie dodaj miąższ z cukinii. Smaż 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź, dopraw i dodaj starty ser. Wymieszaj. 

Reklama

2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż cukinie. Nałóż do nich farsz i lekko dociśnij. Wstaw do piekarnika (180 st. C) i piecz ok. 20 min.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje