Cukiniowe krążki
Cukinie są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Spróbuj przygotować z nich takie placuszki

Składniki
- 10 dag twarożku kanapkowego naturalnego
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub selera
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta chili
- sól
- czarny pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- gęsty jogurt i natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj i wytrzyj. Zetnij same końcówki ze zgrubieniami, nie obieraj. Warzywa zetrzyj na grube wiórki. Przełóż na plastikowe sitko i lekko posól. Zostaw na 10 minut, odciśnij z powstałego soku. 2. Serek zmiksuj z jajkami. Połącz z odciśniętą cukinią. Mąkę wymieszaj z ziołami, chili, dopraw solą i pieprzem. Porcjami połącz z masą warzywno-serową. Na końcu domieszaj natkę. 3. Na patelnię wlej olej, rozgrzej go. Nałóż porcje przygotowanej masy, lekko je spłaszcz, formując okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj udekorowane kleksem jogurtu i listkami natki.