Cukiniowe krążki
Cukinie są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Spróbuj przygotować z nich takie placuszki
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj i wytrzyj. Zetnij same końcówki ze zgrubieniami, nie obieraj. Warzywa zetrzyj na grube wiórki. Przełóż na plastikowe sitko i lekko posól. Zostaw na 10 minut, odciśnij z powstałego soku.
2. Serek zmiksuj z jajkami. Połącz z odciśniętą cukinią. Mąkę wymieszaj z ziołami, chili, dopraw solą i pieprzem. Porcjami połącz z masą warzywno-serową. Na końcu domieszaj natkę.
3. Na patelnię wlej olej, rozgrzej go. Nałóż porcje przygotowanej masy, lekko je spłaszcz, formując okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj udekorowane kleksem jogurtu i listkami natki.