Reklama

Reklama

Cukiniowe krążki

Cukinie są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Spróbuj przygotować z nich takie placuszki

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 10 dag twarożku kanapkowego naturalnego
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub selera
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta chili
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • gęsty jogurt i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj i wytrzyj.  Zetnij same końcówki ze zgrubieniami, nie obieraj. Warzywa zetrzyj na grube wiórki. Przełóż na plastikowe sitko i lekko posól. Zostaw na 10 minut, odciśnij z powstałego soku. 

2. Serek zmiksuj z jajkami. Połącz z odciśniętą cukinią. Mąkę wymieszaj z ziołami, chili, dopraw solą i pieprzem. Porcjami połącz  z masą warzywno-serową. Na końcu domieszaj natkę. 

3. Na patelnię wlej olej, rozgrzej go. Nałóż porcje przygotowanej masy, lekko je spłaszcz, formując okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj udekorowane kleksem jogurtu i listkami natki. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy