Proste danie z cukinią w roli głównej.
- 40 dag makaronu penne
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- 2-3 pomidory
- sól
- pieprz
- zioła
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu (15-18 min). Odlej na sicie, pozostaw do całkowitego osączenia.
2. Cukinię wyszoruj starannie, odetnij końcówki. Jeśli warzywo nie jest młode, musisz usunąć twardą skórkę i niejadalne nasiona. Młodą cukinię pozostaw ze skórką. Warzywo pokrój w plasterki, a potem każdy plasterek na ćwiartki.
3. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przesmaż z cebulą na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj cukinię, smaż razem kilka minut. Na koniec wrzuć umyte i pokrojone na cząstki pomidory oraz makaron. Wymieszaj, ogrzewaj 2-3 min. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.