Reklama

Reklama

Cukiniowe penne na ciepło

Proste danie z cukinią w roli głównej.

Składniki:

  • 40 dag makaronu penne
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • 2-3 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • zioła

Przygotowanie:

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu (15-18 min). Odlej na sicie, pozostaw do całkowitego osączenia.

Reklama

2. Cukinię wyszoruj starannie, odetnij końcówki. Jeśli warzywo nie jest młode, musisz usunąć twardą skórkę i niejadalne nasiona. Młodą cukinię pozostaw ze skórką. Warzywo pokrój w plasterki, a potem każdy plasterek na ćwiartki.

3. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przesmaż z cebulą na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj cukinię, smaż razem kilka minut. Na koniec wrzuć umyte i pokrojone na cząstki pomidory oraz makaron. Wymieszaj, ogrzewaj 2-3 min. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje