Cukiniowo-szpinakowe

Bezmięsne placuszki cukiniowo-szpinakowe są doskonałą propozycją na obiad. Smakują wyjątkowo!

Smakują przepysznie
Smakują przepysznie 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Cukinię ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy, by puściła sok. Szpinak rozmrażamy, fetę drobno kruszymy. Czosnek i liście mięty siekamy. Mocno odciśniętą z soku cukinię łączymy z płatkami i otrębami owsianymi, dodajemy jajka, fetę, pieprz, sól, posiekany czosnek i miętę. Mieszamy.

Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładamy łyżką małe placki, smażymy z obydwu stron. Można też wyłożyć blachę z piekarnika papierem do pieczenia, natłuścić go olejem i nałożyć ciasto łyżką na papier, formując niewielkie, okrągłe placuszki. A potem piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Jogurt mieszamy z solą i suszonymi lub świeżymi ziołami. Sos podajemy w oddzielnym naczyniu. 

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas