Reklama

Reklama

Cukiniowo-szpinakowe

Bezmięsne placuszki cukiniowo-szpinakowe są doskonałą propozycją na obiad. Smakują wyjątkowo!

Składniki

  • Placki: 850 g cukinii,
  • 200 g szpinaku mrożonego,
  • 140 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść listków mięty,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki otrąb owsianych,
  • 2 łyżeczki soli, pieprz, tłuszcz do smażenia.
  • Sos:
  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • sól i ulubione świeże lub suszone zioła.

Przygotowanie:

Reklama

Cukinię ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy, by puściła sok. Szpinak rozmrażamy, fetę drobno kruszymy. Czosnek i liście mięty siekamy. Mocno odciśniętą z soku cukinię łączymy z płatkami i otrębami owsianymi, dodajemy jajka, fetę, pieprz, sól, posiekany czosnek i miętę. Mieszamy.

Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładamy łyżką małe placki, smażymy z obydwu stron. Można też wyłożyć blachę z piekarnika papierem do pieczenia, natłuścić go olejem i nałożyć ciasto łyżką na papier, formując niewielkie, okrągłe placuszki. A potem piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Jogurt mieszamy z solą i suszonymi lub świeżymi ziołami. Sos podajemy w oddzielnym naczyniu. 

Dowiedz się więcej na temat: placki szpinakowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje