Cukiniowo-szpinakowe
Bezmięsne placuszki cukiniowo-szpinakowe są doskonałą propozycją na obiad. Smakują wyjątkowo!

Składniki
- Placki: 850 g cukinii,
- 200 g szpinaku mrożonego,
- 140 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- garść listków mięty,
- 2 jajka,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 2 łyżki otrąb owsianych,
- 2 łyżeczki soli, pieprz, tłuszcz do smażenia.
- Sos:
- opakowanie jogurtu naturalnego,
- sól i ulubione świeże lub suszone zioła.
Przygotowanie:
Cukinię ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy, by puściła sok. Szpinak rozmrażamy, fetę drobno kruszymy. Czosnek i liście mięty siekamy. Mocno odciśniętą z soku cukinię łączymy z płatkami i otrębami owsianymi, dodajemy jajka, fetę, pieprz, sól, posiekany czosnek i miętę. Mieszamy.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładamy łyżką małe placki, smażymy z obydwu stron. Można też wyłożyć blachę z piekarnika papierem do pieczenia, natłuścić go olejem i nałożyć ciasto łyżką na papier, formując niewielkie, okrągłe placuszki. A potem piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Jogurt mieszamy z solą i suszonymi lub świeżymi ziołami. Sos podajemy w oddzielnym naczyniu.