Curry z cieciorką
Chana masala jest orientalnym daniem wegetariańskim, gdy ma się ochotę na coś rozgrzewającego ale nieskomplikowanego.
Składniki
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 5 łyżeczek startego świeżego imbiru
- 1½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka chili
- 4 łyżeczki kuminu
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 5 szklanek ugotowanej cieciorki
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki cukru
- ugotowany ryż, do podania
- świeża kolendra, do podania
Sposób przygotowania
Podgrzej olej w naczyniu o grubym dnie. Na małym ogniu mieszając podsmaż cebulę.
Dodaj posiekany czosnek i starty imbir. Smaż kilka minut.
Dodaj wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez kilka minut często mieszając.
Dodaj pomidory, cieciorkę, połowę soli i około 150-200 ml wody. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 30 minut aż sos zgęstnieje.
Przypraw solą i cukrem jeśli sos jest zbyt kwaśny. Gulasz smakuje najlepiej przynajmniej dzień po zrobieniu. Podawaj z ryżem (najlepiej basmati) lub dobrym pieczywem, posypane dużą ilością świeżej kolendry.