Curry z cieciorką
Chana masala jest orientalnym daniem wegetariańskim, gdy ma się ochotę na coś rozgrzewającego ale nieskomplikowanego.
Sposób przygotowania
Podgrzej olej w naczyniu o grubym dnie. Na małym ogniu mieszając podsmaż cebulę.
Dodaj posiekany czosnek i starty imbir. Smaż kilka minut.
Dodaj wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez kilka minut często mieszając.
Dodaj pomidory, cieciorkę, połowę soli i około 150-200 ml wody. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 30 minut aż sos zgęstnieje.
Przypraw solą i cukrem jeśli sos jest zbyt kwaśny. Gulasz smakuje najlepiej przynajmniej dzień po zrobieniu. Podawaj z ryżem (najlepiej basmati) lub dobrym pieczywem, posypane dużą ilością świeżej kolendry.