Curry z cieciorką

Chana masala jest orientalnym daniem wegetariańskim, gdy ma się ochotę na coś rozgrzewającego ale nieskomplikowanego.

Chana masala
Chana masala123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 5 łyżeczek startego świeżego imbiru
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 5 szklanek ugotowanej cieciorki
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • ugotowany ryż, do podania
  • świeża kolendra, do podania

Sposób przygotowania

Podgrzej olej w naczyniu o grubym dnie. Na małym ogniu mieszając podsmaż cebulę.

Dodaj posiekany czosnek i starty imbir. Smaż kilka minut.

Dodaj wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez kilka minut często mieszając.

Dodaj pomidory, cieciorkę, połowę soli i około 150-200 ml wody. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 30 minut aż sos zgęstnieje.

Przypraw solą i cukrem jeśli sos jest zbyt kwaśny. Gulasz smakuje najlepiej przynajmniej dzień po zrobieniu. Podawaj z ryżem (najlepiej basmati) lub dobrym pieczywem, posypane dużą ilością świeżej kolendry.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas