Cygara z czekoladą

Z poranną kawą smakuje najlepiej!

Rogaliki z czekoladą
Rogaliki z czekoladą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże drobniutko pokrusz, wymieszaj ze śmietaną. Mąkę z solą przesiej przez sitko. Schłodzone masło posiekaj nożem i połącz z mą- ką. Dodaj śmietanę, żółtka, serek i cukier puder. Zagnieć, wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. 

2. Ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na kilka minut, by stało się bardziej plastyczne i dało się łatwiej formować. Podziel je na 2 równe części, każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokrój na trójkąty (jak tort). Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blaszkę wyłóż pergaminem. 

3. Czekoladę połam na małe kawałki. Podgrzej krem czekoladowy. Posmaruj nim każdy trójkąt. Posyp je czekoladą i zwiń, formując rogaliki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 15-18 minut. Jeszcze gorące udekoruj posypką albo startą na grube wiórki czekoladą.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas