Cyklantera – dziki ogórek roślinnym patentem na podwyższenie libido

Owoce cyklantery nazywa się dzikimi ogórkami
Owoce cyklantery nazywa się dzikimi ogórkami123RF/PICSEL
  • Roślina praktycznie w całości jest jadalna. Owoce możemy z powodzeniem spożywać na surowo lub gotowane, a liście i pędy dodać do sałatek, zup oraz sosów.
  • Cyklanterę cenią również pszczelarze, gdyż zwabia pszczoły i jest rośliną miododajną.
  • Zebrane latem owoce warto wysuszyć i sproszkować, a następnie w zimie mieszać je z wodą lub sokiem, by korzystać z jej cennych właściwości.

Skąd pochodzi cyklantera?

Zobacz również:

    Właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Preparaty na bazie cyklantery uwalniają od bólu i różnych dolegliwości
    Preparaty na bazie cyklantery uwalniają od bólu i różnych dolegliwości123RF/PICSEL
    • witamina A,
    • witaminy z grupy B,
    • sole mineralne,
    • lipoproteiny,
    • saponiny,
    • garbniki,
    • pektyny,
    • substancje steroidowe,
    • glikozydy flawonoidowe,
    • dihodryksytryptamina.
    • odwar z wypestkowanych owoców obniża poziom złego cholesterolu,
    • zmiażdżone liście działają przeciwzapalnie i sprawdzają się jako naturalne okłady,
    • przyjmowanie zmielonych nasiona na czczo eliminuje pasożyty układu pokarmowego,
    • herbata zaparzona na bazie nasionek reguluje zbyt wysokie ciśnienie krwi,
    • warto wykorzystać płyn powstały podczas gotowania owoców cyklantery w mleku do wspomagania leczenia anginy,
    • roślina zapobiega powstawaniu żylaków, arteriosklerozy oraz chorób krążenia.

    Sposób na wysoki cukier, nadciśnienie i libido

    Cyklantera w odchudzaniu

    Cyklantera może przyczynić się do szybszego zrzucenia wagi
    Cyklantera może przyczynić się do szybszego zrzucenia wagi123RF/PICSEL

    Przepis na domową marynowaną cyklanterę

    • 0,5 kg młodych owoców cyklantery
    • 1 główka czosnku
    • 1 pęczek świeżego kopru
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka octu
    • 1 łyżka cukru
    • 5 ziaren kolendry
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarna pieprzu
    1. Najlepsze do wykonania przetworu będą młode owoce cyklantery. Powinny mieć ok. 5 cm długości i wyróżniać się jasnozielonym kolorem.
    2. Zaczynamy od usunięcia szypułek i dokładnego oczyszczenia ich z nasion. Tak przygotowane cyklantery wkładamy ciasto do słoika, dodając do nich kolendrę, ziele angielskie oraz pieprz.
    3. Do garnka wlewamy wodę i ocet, a następnie dodajemy cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącym płynem zalewamy cyklanterę.
    4. Delikatnie potrząsamy słoikiem, co pomoże bąbelkom powietrza wydostać się na powierzchnię. Słoiki zakręcamy, a następnie pasteryzujemy je przez 5-8 minut.
    5. Po wyjęciu przetworów z garnka dokładnie dokręcamy pokrywki, odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
    Ogórki na słodko - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?