Cyklantera – dziki ogórek roślinnym patentem na podwyższenie libido
Wśród dobrze nam znanych owoców i warzyw, cyklantera wyróżnia się ciekawym wyglądem. Na pierwszy rzut oka przypomina nieco skrzyżowanie ogórka i papryki. Najcenniejsze kryje się jednak w środku. Ta egzotyczna roślina jest nie tylko ciekawym przysmakiem, ale także prawdziwą bombą witamin, minerałów oraz wartości odżywczych. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu oraz szybka przekąska.
Spis treści:
Skąd pochodzi cyklantera?
Cyklantera zalicza się do gatunku pnących roślin jednorocznych z rzędu dyniowców oraz rodziny dyniowatych. Jest zatem blisko spokrewniona z cukinią, dynią, tykwą oraz ogórkiem. Zamiennie spotkamy ją pod nazwą caigua, achocha lub dziki ogórek.
Pnącze naturalnie porasta górskie obszary Ameryki Południowej, rzadziej tereny Azji Południowej oraz Afryki. Co ciekawe, cyklanterę uwieczniono w prekolumbijskiej ceramice, sięgającej czasów rozwoju kultury Mochica. Charakterystyczne dla rośliny są wąsy czepne, które osiągają długość nawet do 5 metrów, 3-6 klapowe duże liście i groniaste kwiatostany. Cyklantera wytwarza owoce w postaci zielonych jagód o długości ok. 23 cm. Młode przypominają w smaku ogórki, natomiast starsze przywodzą na myśl paprykę.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie
Prozdrowotne działanie cyklantery udowodniono w licznych badaniach naukowych. Odpowiadają za nie przede wszystkim flawonoidy, wykazujące działanie przeciwutleniające, a także składniki mineralne. Na liście znalazły się m.in.:
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- sole mineralne,
- lipoproteiny,
- saponiny,
- garbniki,
- pektyny,
- substancje steroidowe,
- glikozydy flawonoidowe,
- dihodryksytryptamina.
Cyklanterę stosuje się w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia oraz stwardnienia rozsianego. Włączenie jej do diety usprawnia proces przemiany materii. Roślina szybko łagodzi ból o różnym stopniu nasilenia oraz zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Ponadto dowiedziono, że:
- odwar z wypestkowanych owoców obniża poziom złego cholesterolu,
- zmiażdżone liście działają przeciwzapalnie i sprawdzają się jako naturalne okłady,
- przyjmowanie zmielonych nasiona na czczo eliminuje pasożyty układu pokarmowego,
- herbata zaparzona na bazie nasionek reguluje zbyt wysokie ciśnienie krwi,
- warto wykorzystać płyn powstały podczas gotowania owoców cyklantery w mleku do wspomagania leczenia anginy,
- roślina zapobiega powstawaniu żylaków, arteriosklerozy oraz chorób krążenia.
Sposób na wysoki cukier, nadciśnienie i libido
Medycyna naturalna Ameryki Południowej wykorzystuje cyklanterę do regulowania gospodarki węglowodanów oraz tłuszczów. Jej spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi u osób zmagających się z nadciśnieniem. Ma zdolność usuwania cellulitu, a także uważa się, że naturalnie odmładza organizm.
Wszechstronne działanie cyklantera zawdzięcza niezwykle bogatemu składowi chemicznemu. W niedojrzałym owocu wykryto luteolinę, stigmasterol oraz diosgeninę, czyli substancje wykorzystywane do półsyntezy hormonów płciowych. Oznacza to, że właśnie w tej postaci roślina może skutecznie przyczynić się do podniesienia libido, tym samym wpływając na poprawę życia seksualnego.
Cyklantera w odchudzaniu
Dotąd nie udało się uzyskać wystarczającej ilości danych, które jednoznacznie wskazywałyby na to, że cyklantera skutecznie wpływa na odchudzanie. Niemniej jednak uznaje się ją za wartościowy środek dietetyczny. Część źródeł podaje, że ma ona zdolność wspierania przemiany materii oraz trawienia tłuszczów. Z tego względu doradza się jej spożywanie w ramach wspomagania odchudzania.
Przepis na domową marynowaną cyklanterę
Cyklantera, czyli dziki ogórek, to mało znane warzywo, które w kuchni wykazuje spory potencjał. Jego charakterystyczny smak przypomina nieco groszek, paprykę i tradycyjnego ogórka. To sprawia, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek i dań mięsnych. Jedną z najczęstszych metod przetwarzania cyklantery jest jej marynowanie. Towarzystwo octu oraz przypraw nadaje gotowej przekąsce charakteru. Sprawdź, jak szybko ją przygotować.
Składniki:
- 0,5 kg młodych owoców cyklantery
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek świeżego kopru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren kolendry
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
Przygotowanie:
- Najlepsze do wykonania przetworu będą młode owoce cyklantery. Powinny mieć ok. 5 cm długości i wyróżniać się jasnozielonym kolorem.
- Zaczynamy od usunięcia szypułek i dokładnego oczyszczenia ich z nasion. Tak przygotowane cyklantery wkładamy ciasto do słoika, dodając do nich kolendrę, ziele angielskie oraz pieprz.
- Do garnka wlewamy wodę i ocet, a następnie dodajemy cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącym płynem zalewamy cyklanterę.
- Delikatnie potrząsamy słoikiem, co pomoże bąbelkom powietrza wydostać się na powierzchnię. Słoiki zakręcamy, a następnie pasteryzujemy je przez 5-8 minut.
- Po wyjęciu przetworów z garnka dokładnie dokręcamy pokrywki, odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Sprawdź również: