„Złoty” przysmak rodem z Azji. Jak jeść fasolę mung?

Fasolę mung wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej
Fasolę mung wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej123RF/PICSEL
  • Współcześnie złotą fasolę uprawia się przede wszystkim w Chinach, Indiach, Malezji oraz Tajlandii.
  • Fasolę mung zalicza się do rodziny bobowatych. Liczne badania wskazują, że wykorzystywano ją już 3000 lat temu.
  • Popularny makaron sojowy, mimo nazwy, nie powstaje z soi. Do jego produkcji używa się właśnie fasoli mung. Łatwo rozpoznać go po jasnej, niemal przezroczystej barwie.

Cechy charakterystyczne fasoli mung

Zobacz również:

    Fasola mung - jak to smakuje?

    Fasola mung ma lekko orzechowy posmak
    Fasola mung ma lekko orzechowy posmak123RF/PICSEL

    Wartości odżywcze złotej fasoli

    • witaminy A,
    • witaminy C,
    • witaminy E,
    • witaminy K,
    • witamin z grupy B,
    • wapnia,
    • cynku,
    • magnezu,
    • sodu,
    • fosforu,
    • potasu.

    Właściwości rośliny

    Złota fasola obniża cholesterol
    Złota fasola obniża cholesterol123RF/PICSEL
    • usuwania toksyn z organizmu,
    • zwalczania nadkwasoty żołądka,
    • niwelowania ryzyka wystąpienia problemów trawiennych,
    • leczenia układu sercowo-naczyniowego,
    • redukcji poziomu złego cholesterolu
    • obniżania zbyt wysokiego ciśnienia krwi.

    Jak gotować fasolę mung?

    Przepis na sałatkę z fasolą i awokadoInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?