„Złoty” przysmak rodem z Azji. Jak jeść fasolę mung?

Fasolę mung wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej
Fasolę mung wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej123RF/PICSEL
  • Współcześnie złotą fasolę uprawia się przede wszystkim w Chinach, Indiach, Malezji oraz Tajlandii.
  • Fasolę mung zalicza się do rodziny bobowatych. Liczne badania wskazują, że wykorzystywano ją już 3000 lat temu.
  • Popularny makaron sojowy, mimo nazwy, nie powstaje z soi. Do jego produkcji używa się właśnie fasoli mung. Łatwo rozpoznać go po jasnej, niemal przezroczystej barwie.

Cechy charakterystyczne fasoli mung

Fasola mung - jak to smakuje?

Fasola mung ma lekko orzechowy posmak
Fasola mung ma lekko orzechowy posmak123RF/PICSEL

Wartości odżywcze złotej fasoli

  • witaminy A,
  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • wapnia,
  • cynku,
  • magnezu,
  • sodu,
  • fosforu,
  • potasu.

Właściwości rośliny

Złota fasola obniża cholesterol
Złota fasola obniża cholesterol123RF/PICSEL
  • usuwania toksyn z organizmu,
  • zwalczania nadkwasoty żołądka,
  • niwelowania ryzyka wystąpienia problemów trawiennych,
  • leczenia układu sercowo-naczyniowego,
  • redukcji poziomu złego cholesterolu
  • obniżania zbyt wysokiego ciśnienia krwi.

Jak gotować fasolę mung?

Przepis na sałatkę z fasolą i awokadoInteria KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?