Cynamonowiec z cukinią
Idealne dla wegetarian.
Składniki:
- 50 dag cukinii
- 3 jajka
- 40 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 cukier waniliowy
- 50 dag mąki
- 15 dag mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Masło stop, przestudź. Cukinię oczyść, zetrzyj na tarce o małych otworkach. Jajka wbij do miseczki. Ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Potem dodaj stopione masło. Ubijaj jeszcze kilka minut. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z solą, cynamonem oraz mielonymi orzechami.
2. Sypkie składniki porcjami wsyp do ubijanej masy. Dołóż startą cukinię. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
3. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 80 minut. Wystudź w foremce, potem ostrożnie wyjmij.