Cynamonowiec z cukinią

Idealne dla wegetarian.

Lekkie ciasto z cukinią
Lekkie ciasto z cukinią 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 dag cukinii
  • 3 jajka
  • 40 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 dag mąki
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Masło stop, przestudź. Cukinię oczyść, zetrzyj na tarce o małych otworkach. Jajka wbij do miseczki. Ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Potem dodaj stopione masło. Ubijaj jeszcze kilka minut. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z solą, cynamonem oraz mielonymi orzechami.

2. Sypkie składniki porcjami wsyp do ubijanej masy. Dołóż startą cukinię. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 80 minut. Wystudź w foremce, potem ostrożnie wyjmij.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas