Cytrusowa delicja
Delikatne i słodkie - goście będą zachwyceni!

Składniki
- biszkopt
- po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 6 łyżek drobnego cukru
- 3 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- kilka kropel cytrusowego aromatu lub skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/5 szkl. gorącej wody
- szczypta soli
- pianka
- 40 dag serka homogenizowanego naturalnego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2 pomarańcze
- sok z 4 mandarynek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą, pod koniec partiami wsypując cukier. Żółtka połącz z ciepłą wodą i aromatem, zmiksuj z białkami. Domieszaj mąki przesiane z proszkiem. Piecz przez 25 minut w 170 st. C. Ostudź i przekrój na 2 równej grubości blaty. Jeden blat ciasta włóż do tortownicy, drugi potnij w kostkę. 2. Pianka: galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Pomarańcze obierz, pokrój w plastry, zanurz w galaretce i odłóż do zastygnięcia. Serek zmiksuj z galaretką, sokiem z mandarynek i cukrem. Domieszaj kostki ciasta. Przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i schłodź. Zdejmij obręcz formy i udekoruj plastrami pomarańczy, lekko wciskając je w piankę.