Cytrusowa delicja

Delikatne i słodkie - goście będą zachwyceni!

Składniki - biszkopt

  • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 3 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka kropel cytrusowego aromatu lub skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/5 szkl. gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki - pianka

  • 40 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 pomarańcze
  • sok z 4 mandarynek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą, pod koniec partiami wsypując cukier. Żółtka połącz z ciepłą wodą i aromatem, zmiksuj z białkami. Domieszaj mąki przesiane z proszkiem. Piecz przez 25 minut w 170 st. C. Ostudź i przekrój na 2 równej grubości blaty. Jeden blat ciasta włóż do tortownicy, drugi potnij w kostkę. 

2. Pianka: galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Pomarańcze obierz, pokrój w plastry, zanurz w galaretce i odłóż do zastygnięcia. Serek zmiksuj z galaretką, sokiem z mandarynek i cukrem. Domieszaj kostki ciasta. Przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i schłodź. Zdejmij obręcz formy i udekoruj plastrami pomarańczy, lekko wciskając je w piankę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje