Cytrynowe risotto z krewetkami
Prezentuje się smakowicie!

Składniki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- por - 1 szt
- starta skórka z cytryny - 1 łyżka
- ser SZAFIR - ok. 100 g
- ryż arborio - 200 g
- bulion warzywny - ok. 700 ml
- krewetki ( surowe, oczyszczone ) - 12 szt
- sok z cytryny
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
2 osób
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut. Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut. Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące!