Czas na knedle!

Wybierz ulubiony przepis.

Lato to idealny czas na knedle z owocami
Lato to idealny czas na knedle z owocami123RF/PICSEL

Dyniowe z twarogiem i śliwkami

Składniki:

  • 40 dag ugotowanej dyni
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag twarogu
  • 20 śliwek
  • kilka łyżek miodu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • sól
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:

1. Ugotowane ziemniaki oraz miąższ dyni przeciśnij przez praskę albo zmiel w maszynce do mięsa. Masę warzywną zmieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajko. Do tego dodaj twaróg, przyprawę do piernika oraz sól do smaku. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

2. Śliwki umyj, przetnij wzdłuż. Wyjmij pestki, a w ich miejsce włóż po odrobinie miodu. Z ciasta formuj wałek. Pokrój go na 20 kawałków, z każdego zrób placuszek. Połówki śliwek ponownie złóż.

3. Na cieście ułóż śliwki. Mocno zlep brzegi placuszków, uformuj zgrabne kule. Knedle porcjami włóż na posolony wrzątek. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na talerze. Każdą porcję polewaj stopionym masłem i posypuj cukrem oraz cynamonem.

Czekoladowe z truskawkami

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego obiadu)
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 małe jajka
  • 16-20 truskawek
  • sól 
  • śmietana do polania
  • gruby cukier do posypania knedli

Przygotowanie:

1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli są jeszcze ciepłe, odłóż je, by zupełnie wystygły. Mąkę przesiej wraz z kakao na stolnicę. Dołóż purée ziemniaczane, szczyptę soli oraz jajka. Zagnieć gładkie ciasto. Gdy jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, dosyp jeszcze trochę mąki. Truskawki umyj, dobrze osusz, usuń szypułki.

2. Przygotowane ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokrój go na kwadraciki. Na każdym ułóż truskawkę. Zlep brzegi ciasta i delikatnie formuj kule. W garnku zagotuj posoloną wodę. Knedle porcjami wkładaj ostrożnie do wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podaj polane śmietaną i posypane cukrem.

Ziemniaczane z orzechami

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • 30 śliwek
  • kilka łyżek cukru
  • mielony cynamon 
  • 1/2 kostki masła
  • ok. 2 łyżki miodu
  • ok. 4 łyżki tartej bułki
  • posiekane orzechy nerkowca

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj i włóż do posolonej wody. Gotuj 25 minut. Odcedź i od razu przeciśnij przez praskę. Po wystudzeniu masę ziemniaczaną zmieszaj z mąką, jajkami oraz solą. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 30 kawałków. Z każdego zrób placuszek. Ułóż na nich wydrylowane śliwki, posyp cukrem i cynamonem. Zlep brzegi ciasta i formuj kule.

2. Knedle porcjami wykładaj do osolonej wrzącej wody. Przykryj garnek. Gdy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmij przykrywkę, zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut.

3. Gotowe knedle ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową. Przekładaj na talerze. Tartą bułkę możesz przyrumienić na maśle. Zmieszaj ją z miodem oraz orzechami. Przygotowanym sosem polej knedle.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas