Czas na knedle!
Wybierz ulubiony przepis.
Dyniowe z twarogiem i śliwkami
Składniki:
- 40 dag ugotowanej dyni
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 10 dag twarogu
- 20 śliwek
- kilka łyżek miodu
- szczypta przyprawy do piernika
- sól
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki oraz miąższ dyni przeciśnij przez praskę albo zmiel w maszynce do mięsa. Masę warzywną zmieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajko. Do tego dodaj twaróg, przyprawę do piernika oraz sól do smaku. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
2. Śliwki umyj, przetnij wzdłuż. Wyjmij pestki, a w ich miejsce włóż po odrobinie miodu. Z ciasta formuj wałek. Pokrój go na 20 kawałków, z każdego zrób placuszek. Połówki śliwek ponownie złóż.
3. Na cieście ułóż śliwki. Mocno zlep brzegi placuszków, uformuj zgrabne kule. Knedle porcjami włóż na posolony wrzątek. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na talerze. Każdą porcję polewaj stopionym masłem i posypuj cukrem oraz cynamonem.
Czekoladowe z truskawkami
Składniki:
- 40 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego obiadu)
- 35 dag mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 małe jajka
- 16-20 truskawek
- sól
- śmietana do polania
- gruby cukier do posypania knedli
Przygotowanie:
1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli są jeszcze ciepłe, odłóż je, by zupełnie wystygły. Mąkę przesiej wraz z kakao na stolnicę. Dołóż purée ziemniaczane, szczyptę soli oraz jajka. Zagnieć gładkie ciasto. Gdy jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, dosyp jeszcze trochę mąki. Truskawki umyj, dobrze osusz, usuń szypułki.
2. Przygotowane ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokrój go na kwadraciki. Na każdym ułóż truskawkę. Zlep brzegi ciasta i delikatnie formuj kule. W garnku zagotuj posoloną wodę. Knedle porcjami wkładaj ostrożnie do wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podaj polane śmietaną i posypane cukrem.
Ziemniaczane z orzechami
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- ok. 2 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- 30 śliwek
- kilka łyżek cukru
- mielony cynamon
- 1/2 kostki masła
- ok. 2 łyżki miodu
- ok. 4 łyżki tartej bułki
- posiekane orzechy nerkowca
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj i włóż do posolonej wody. Gotuj 25 minut. Odcedź i od razu przeciśnij przez praskę. Po wystudzeniu masę ziemniaczaną zmieszaj z mąką, jajkami oraz solą. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 30 kawałków. Z każdego zrób placuszek. Ułóż na nich wydrylowane śliwki, posyp cukrem i cynamonem. Zlep brzegi ciasta i formuj kule.
2. Knedle porcjami wykładaj do osolonej wrzącej wody. Przykryj garnek. Gdy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmij przykrywkę, zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut.
3. Gotowe knedle ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową. Przekładaj na talerze. Tartą bułkę możesz przyrumienić na maśle. Zmieszaj ją z miodem oraz orzechami. Przygotowanym sosem polej knedle.