Cząstki buraczane w ziołowym maśle
Buraki to bogactwo smaków, minerałów i witamin. Stanowią doskonały dodatek do obiadów. Świetnie komponują się z mięsem i ziemniakami. Te podpiekane, a następnie oblane ziołowym masłem dosłownie rozpływają się w ustach!
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Buraki dokładnie natrzyj oliwą i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku, 45-60 minut, aż będą miękkie. Odstaw na 10 minut, by ostygły. Potem obierz i pokrój.
Roztop masło w rondlu, dodaj tymianek i rozmaryn, przypraw solą i pieprzem. Wrzuć pokrojone buraki i zamieszaj, żeby dobrze pokryły się masłem. Podsmażaj przez 5-10 minut, po czym skrop odrobiną octu balsamicznego. Podawaj gorące.