Czekolada na gorąco

Choć trudno w to uwierzyć, wielu z nas nigdy nie kosztowało tego słynnego (i bardzo prostego) deseru. Nie dość, że stanowi odpowiedź na pragnienie czegoś słodkiego, to jeszcze rozkosznie rozgrzewa.

Deser można uzupełniać dodatkami, ale w tym wypadku z pewnością "mniej znaczy więcej"
Deser można uzupełniać dodatkami, ale w tym wypadku z pewnością "mniej znaczy więcej"123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 niecała tabliczka mlecznej czekolady (bez jednego paska)
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 proc.)
  • bita śmietana
  • 2 łyżki stołowe syropu pomarańczowego
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 ml mleka

1. Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka, zagotowujemy. Dodajemy połamane na mniejsze części czekolady i syrop, gotujemy na niedużym ogniu ok. 15 min. często mieszając.

2. Gdy czekolada zgęstnieje, przelewamy ją do wysokich szklanek, dekorujemy bitą śmietaną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?