Czekoladowa chmurka
Dla miłośników czekoladowych wypieków

Składniki
- MASA:
- 30 dag twarogu śmietankowego
- 20 dag serka ricotta
- 10 dag mlecznej czekolady
- 10 dag gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek mocnej kawy
- 1/3 szkl. drobnego cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego;
- SPÓD:
- 20 dag czekoladowych herbatników
- 2-3 łyżki masła;
- DEKORACJA:
- 5 dag mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
1. Czekoladę do dekoracji włóż do zamrażarki. Przygotuj spód: herbatniki przełóż do woreczka foliowego i kilkakrotnie przesuń po nim wałkiem do ciasta. Masło rozpuść, gdy przestygnie, połącz z ciasteczkami. Masą wyłóż tortownicę, wstaw do lodówki, by dobrze stężała. 2. Masa: żelatynę rozpuść w ciepłej kawie. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę, połącz z ricottą. Dodaj cukry i ucieraj, aż się rozpuszczą. Wlej zimną kawę z żelatyną. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą serową. Wylej ją na spód, schładzaj kilka godzin. 3. Zamrożoną czekoladę zetrzyj na wiórki obieraczką do warzyw i posyp ciasto przed samym podaniem.