Reklama

Reklama

Czekoladowa chmurka

Dla miłośników czekoladowych wypieków

Składniki

  • MASA:
  • 30 dag twarogu śmietankowego
  • 20 dag serka ricotta
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 10 dag gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek mocnej kawy
  • 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego;
  • SPÓD:
  • 20 dag czekoladowych herbatników
  • 2-3 łyżki masła;
  • DEKORACJA:
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

1. Czekoladę do dekoracji włóż do zamrażarki. Przygotuj spód: herbatniki przełóż do woreczka foliowego i kilkakrotnie przesuń po nim wałkiem do ciasta. Masło rozpuść, gdy przestygnie, połącz z ciasteczkami. Masą wyłóż tortownicę, wstaw do lodówki, by dobrze stężała. 

2. Masa: żelatynę rozpuść w ciepłej kawie. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę, połącz z ricottą. Dodaj cukry i ucieraj, aż się rozpuszczą. Wlej zimną kawę z żelatyną. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą serową. Wylej ją na spód, schładzaj kilka godzin. 

3. Zamrożoną czekoladę zetrzyj na wiórki obieraczką do warzyw i posyp ciasto przed samym podaniem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje