Czekoladowa chmurka
Dla miłośników czekoladowych wypieków
Sposób przygotowania
1. Czekoladę do dekoracji włóż do zamrażarki. Przygotuj spód: herbatniki przełóż do woreczka foliowego i kilkakrotnie przesuń po nim wałkiem do ciasta. Masło rozpuść, gdy przestygnie, połącz z ciasteczkami. Masą wyłóż tortownicę, wstaw do lodówki, by dobrze stężała.
2. Masa: żelatynę rozpuść w ciepłej kawie. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę, połącz z ricottą. Dodaj cukry i ucieraj, aż się rozpuszczą. Wlej zimną kawę z żelatyną. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą serową. Wylej ją na spód, schładzaj kilka godzin.
3. Zamrożoną czekoladę zetrzyj na wiórki obieraczką do warzyw i posyp ciasto przed samym podaniem.