Reklama

Reklama

Czekoladowa lawa

Ten deser wprost rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 140 g masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Przygotować 6 kokilek, wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub kakao.

Reklama

Masło i czekoladę włożyć do małego garnka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły.

Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki

Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, lzmiksować.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. 

Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. 

Gorące wyjąć z piekarnika, po czym przełożyć na talerz. 

Podawać natychmiast.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje