Czekoladowa lawa

Ten deser wprost rozpływa się w ustach!

Czekoladowa lawa
Czekoladowa lawa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Przygotować 6 kokilek, wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub kakao.

Masło i czekoladę włożyć do małego garnka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły.

Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki

Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, lzmiksować.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut.

Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny.

Gorące wyjąć z piekarnika, po czym przełożyć na talerz.

Podawać natychmiast.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas