Czekoladowa tarta z kaszy gryczanej z truskawkami
Bez glutenu, rafinowanego cukru i produktów zwierzęcych.

Składniki
- Spód:
- 250 g świeżych daktyli
- 40 g dmuchanej gryki
- 20 g amarantusa ekspandowanego
- 100 g orzechów laskowych, uprażonych i drobno zblendowanych
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- Czekoladowa masa gryczana:
- 150 g surowej niepalonej kaszy gryczanej
- 150 g świeżych daktyli
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 120-130 ml mleka roślinnego
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- świeże truskawki
Sposób przygotowania
Daktyle zblenduj na gładką masę. Dodaj olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, orzechy, cynamon, sól i blenduj. Po chwili wsyp kakao, siemię lniane i dalej blenduj. Masę przełóż do miski, dodaj dmuchaną grykę, popping z amarantusa i całość dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem. Tortownicę wyklej ciastem jak na tartę, na wysokość 3 cm, i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj masę czekoladową: kaszę ugotuj, ostudź. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Nie może być ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta i sucha. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Masę przełóż na spód. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem ozdób świeżymi owocami.