Czekoladowa tarta z kaszy gryczanej z truskawkami

Bez glutenu, rafinowanego cukru i produktów zwierzęcych.

Składniki

  • Spód:
  • 250 g świeżych daktyli
  • 40 g dmuchanej gryki
  • 20 g amarantusa ekspandowanego
  • 100 g orzechów laskowych, uprażonych i drobno zblendowanych
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • Czekoladowa masa gryczana:
  • 150 g surowej niepalonej kaszy gryczanej
  • 150 g świeżych daktyli
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 120-130 ml mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • świeże truskawki

Sposób przygotowania

Daktyle zblenduj na gładką masę. Dodaj olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, orzechy, cynamon, sól i blenduj. Po chwili wsyp kakao, siemię lniane i dalej blenduj. Masę przełóż do miski, dodaj dmuchaną grykę, popping z amarantusa i całość dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem. Tortownicę wyklej ciastem jak na tartę, na wysokość 3 cm, i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj masę czekoladową: kaszę ugotuj, ostudź. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Nie może być ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta i sucha. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Masę przełóż na spód. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem ozdób świeżymi owocami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje