Sposób na kremową jajecznicę. Ta metoda jest najlepsza

Tomasz Kromp

Jak zrobić jajecznicę, żeby nie była zbyt sucha?
Jak zrobić jajecznicę, żeby nie była zbyt sucha?eowyn_photos123RF/PICSEL

Jak zrobić jajecznicę, żeby nie była zbyt sucha? Tych błędów unikaj

Jajecznica wzbogacona o serek wiejski staje się jeszcze bogatszym źródłem białka
Jajecznica wzbogacona o serek wiejski staje się jeszcze bogatszym źródłem białka123RF/PICSEL

Najlepszy sposób na kremową jajecznicę

  1. Najpierw, na małym ogniu, rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła klarowanego. Następnie, gdy tłuszcz się rozpuści, wbijamy na patelnię 3 jajka. I teraz najważniejsze - mieszamy tylko i wyłącznie białko, pozostawiając żółtka na swoich miejscach. Uważamy przy tym, by ich przypadkowo nie rozbić.
  2. Smażenie na małym ogniu być może zajmuje nieco więcej czasu, ale efekt jest tego wart. Gdy zauważymy, że rozmącone białka jajek są już ścięte, możemy wymieszać je z pozostawionymi dotychczas żółtkami.
  3. Mieszamy całość mniej więcej przez 15 sekund, a następnie wyłączamy ogień. Żółtka usmażone na "półmiękko" połączą się z białkiem, czyniąc z jajecznicy prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Konsystencja dania będzie idealna, a smak wprost wyśmienity.

Jakie dodatki do jajecznicy? Dzięki nim zyska na smaku

Zobacz również:

Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?