Sposób na kremową jajecznicę. Ta metoda jest najlepsza
Jajecznica to niezwykle popularna potrawa, którą najczęściej zajadamy się na śniadanie. Przygotowanie smażonych jajek nie wydaje się skomplikowane. Warto jednak unikać pewnych błędów, przez które rzeczone danie może zrobić się zbyt suche. Jak przyrządzić jajecznicę, żeby wyszła perfekcyjnie? Odpowiadamy.

Spis treści:
Jak zrobić jajecznicę, żeby nie była zbyt sucha? Tych błędów unikaj
Dla wielbicieli śniadań jajecznica często stanowi nieodzowny element jadłospisu. Rozmącone i usmażone na patelni jajka często trafiają na talerz w towarzystwie zróżnicowanych dodatków, dzięki którym można znacząco podkreślić ich walory smakowe. Jest to nieskomplikowane danie, z którym poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy.
Pomimo tego, że zrobienie jajecznicy nie wydaje się być trudnym zadaniem, to warto unikać pewnych błędów, przez które popularna "jajówa" może zrobić się zbyt sucha. Przede wszystkim - jajecznicę lepiej jest smażyć na mniejszym ogniu. Większy płomień spowoduje, że jajka zetną się zbyt szybko, przez co całość nie będzie puszysta i delikatna. Przeciągnięcie jajek może również sprawić, że utracą one wiele cennych witamin.
Innym błędem jest użycie zbyt małej ilości tłuszczu - trzeba przy tym zaznaczyć, że do smażenia, najlepsze okazuje się masło klarowane (ma większą temperaturę dymienia, niż klasyczne masło).

Najlepszy sposób na kremową jajecznicę
Puszysta niczym chmurka jajecznica to marzenie niejednego głodomora. Niestety, często wychodzi zbyt ścięta i sucha. Istnieje jednak pewna technika smażenia, dzięki której można przyrządzić niebiańską jajecznicę, której smak po prostu zwala z nóg. Oto najlepszy sposób na kremową jajecznicę:
- Najpierw, na małym ogniu, rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła klarowanego. Następnie, gdy tłuszcz się rozpuści, wbijamy na patelnię 3 jajka. I teraz najważniejsze - mieszamy tylko i wyłącznie białko, pozostawiając żółtka na swoich miejscach. Uważamy przy tym, by ich przypadkowo nie rozbić.
- Smażenie na małym ogniu być może zajmuje nieco więcej czasu, ale efekt jest tego wart. Gdy zauważymy, że rozmącone białka jajek są już ścięte, możemy wymieszać je z pozostawionymi dotychczas żółtkami.
- Mieszamy całość mniej więcej przez 15 sekund, a następnie wyłączamy ogień. Żółtka usmażone na "półmiękko" połączą się z białkiem, czyniąc z jajecznicy prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Konsystencja dania będzie idealna, a smak wprost wyśmienity.
Tak przygotowaną jajecznicę należy oczywiście doprawić solą i pieprzem. Możemy to zrobić na początku lub na końcu. Puszysta jajecznica genialnie komponuje się ze szczypiorkiem oraz świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Jakie dodatki do jajecznicy? Dzięki nim zyska na smaku
Istnieje wiele rozmaitych odmian jajecznicy. Niektórzy dodają do niej mleko lub śmietankę. Inni smażą jajka na oleju lub tłuszczu wytopionym z kiełbasy. My za to polecamy sprawdzić pewne nietuzinkowe dodatki, dzięki którym danie znacząco zyska na smaku.
Jednym z takich dodatków jest... curry. Podczas przygotowywania jajecznicy wystarczy dodać pół łyżeczki owej przyprawy, by cała potrawa nabrała oryginalnego, orientalnego smaku. Całość możemy uzupełnić poszatkowaną świeżą kolendrą, a tym, którzy nie lubią owego zioła, polecamy zamienić je na naszą swojską natkę pietruszki.
Do jajecznicy można także dodać kurki. Ulubione grzyby wielu Polaków powoli zaczynają się pojawiać w lasach. Całkiem ciekawą opcją wydaje się być również jajecznica ze szparagami. Owo śniadaniowe danie można uzupełnić startym serem, na przykład parmezanem lub grana padano.