Czekoladowa tarta z truskawkami bez pieczenia
Na wierzch: 40 dag truskawek; spód: 20 dag maślanych herbatników czekoladowych, tabliczka gorzkiej czekolady; wypełnienie: 50 dag miękkiego, zmielonego twarogu, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag cukru pudru, prawdziwy aromat waniliowy, wyłuskany z „laski” (czyli strąka) wanilii.

Czekoladowe maślane herbatniki pokrusz, wałkując je na stolnicy, po czym wsyp je do miski. Stop czekoladę (np. w kąpieli wodnej) i wlej ją do pokruszonych herbatników. Wymieszaj, by się połączyły. Okrągłą formę do tart lub talerz o średnicy 18 cm wyłóż masą herbatnikową i zostaw, by stwardniała.
Twaróg wymieszaj ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodaj aromat, uzyskany po rozcięciu "laski" (strąka) wanilii i rozłóż masę na herbatnikowym spodzie. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Czyste truskawki pokrój w plasterki. Kiedy tarta się schłodzi, wyjmij ją z lodówki, udekoruj truskawkami i podaj.