Czekoladowe krążki z malinami
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj rozmącone widelcem jajko.
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżka kakao
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego)
- 1/2 szkl. malin
- sos czekoladowy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj rozmącone widelcem jajko. Wlej do składników mleko i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).2. Do masy wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz cukier i ponownie wszystko wymieszaj.3. Czekoladę gorzką drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o grubych otworkach, dodaj do ciasta i przemieszaj. Miskę przykryj i odstaw na 15 min, aby ciasto odpoczęło.4. Rozgrzej patelnię, najlepiej z powłoką ceramiczną (jeśli używasz innej, natłuść ją odrobiną oleju). Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe okrągłe placuszki. Smaż je 2 min z jednej strony, przełóż na drugą i smaż jeszcze 1-2 min. Placuszki ułóż jeden na drugim. Polej sosem czekoladowym i obłóż oczyszczonymi, opłukanymi malinami.Czas przygotowania: ok. 45 minut