Reklama

Reklama

Czekoladowe krążki z malinami

Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj rozmącone widelcem jajko.

Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1/2 szkl. malin
  • sos czekoladowy

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj rozmącone widelcem jajko. Wlej do składników mleko i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).2. Do masy wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz cukier i ponownie wszystko wymieszaj.3. Czekoladę gorzką drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o grubych otworkach, dodaj do ciasta i przemieszaj. Miskę przykryj i odstaw na 15 min, aby ciasto odpoczęło.4. Rozgrzej patelnię, najlepiej z powłoką ceramiczną (jeśli używasz innej, natłuść ją odrobiną oleju). Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe okrągłe placuszki. Smaż je 2 min z jednej strony, przełóż na drugą i smaż jeszcze 1-2 min. Placuszki ułóż jeden na drugim. Polej sosem czekoladowym i obłóż oczyszczonymi, opłukanymi malinami.Czas przygotowania: ok. 45 minut



Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje