Czekoladowe makaroniki

Ciasteczka-makaroniki tradycyjnie przekładane są słodką masą - do tego celu można wykorzystać masło czekoladowe. Aby łakocie ładnie się prezentowały, zabarwimy je dodatkiem kakao.

Ciasteczka makaroniki to tradycyjny francuski deser
Ciasteczka makaroniki to tradycyjny francuski deser123RF/PICSEL

1. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i mielimy. Możemy też ułatwić sobie pracę sięgając po dostępne w sprzedaży mielone migdały. Z paczuszki odmierzamy wówczas ok. 30 g proszku.

2. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka będziemy mogli wykorzystać np. do pożywnej jajecznicy lub omletu.

3. Do sztywnej białkowej piany dodajemy zmielone migdały i cukier puder, mieszamy. Dodajemy trzy łyżki kakao i łyżeczkę przegotowanej wody. Bardzo starannie mieszamy, aż do połączenia składników.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małą łyżeczką formujemy z masy okrągłe ciasteczka (parzystą ilość) i układamy je na blasze tak, by się nie stykały. Odstawiamy je na godzinę.

5. Po godzinie łączymy ciasteczka po dwie sztuki w środku umieszczając masło czekoladowe. 

6. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy ciasteczka ok. 15 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas