Czekoladowe makaroniki
Ciasteczka-makaroniki tradycyjnie przekładane są słodką masą - do tego celu można wykorzystać masło czekoladowe. Aby łakocie ładnie się prezentowały, zabarwimy je dodatkiem kakao.
1. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i mielimy. Możemy też ułatwić sobie pracę sięgając po dostępne w sprzedaży mielone migdały. Z paczuszki odmierzamy wówczas ok. 30 g proszku.
2. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka będziemy mogli wykorzystać np. do pożywnej jajecznicy lub omletu.
3. Do sztywnej białkowej piany dodajemy zmielone migdały i cukier puder, mieszamy. Dodajemy trzy łyżki kakao i łyżeczkę przegotowanej wody. Bardzo starannie mieszamy, aż do połączenia składników.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małą łyżeczką formujemy z masy okrągłe ciasteczka (parzystą ilość) i układamy je na blasze tak, by się nie stykały. Odstawiamy je na godzinę.
5. Po godzinie łączymy ciasteczka po dwie sztuki w środku umieszczając masło czekoladowe.
6. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy ciasteczka ok. 15 minut.