Czekoladowy pudding ryżowy
Dla miłośników czekolady

Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki tłustego mleka
- 60 ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Do dekoracji:
- 1 mandarynka
- kolorowa posypka
Sposób przygotowania
Ryż zalej wodą i gotuj aż wchłonie wodę, mieszając od czasu do czasu. Dolej mleko i dalej gotuj. Osobno zagotuj śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj, poczekaj aż się rozpuści i dodaj masło oraz aromat waniliowy. Masę czekoladową dodaj do ryżu i gotuj, mieszając, aż będzie gęsta jak budyń. Odstaw do ostygnięcia, nałóż do foremek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mandarynkę obierz, podziel na części i zanurzaj je do połowy w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie w posypce. Udekoruj deser