Czereśniowy ucieraniec
Lubicie słodkości? Ten przepis was zachwyci

Składniki
na 24 porcje
- 80 dag czereśni
- 40 dag masła (margaryny)
- 40 dag cukru
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- skórka otarta z 2 cytryn
- 8 jajek
- 50 dag mąki
- 1,5 torebki proszku do pieczenia
- 4 łyżki konfitury wiśniowej
- tłuszcz i mąka do blachy
1. Masło utrzeć z cukrem, solą, skórką z cytryny i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Rozsmarować połowę ciasta. Łyżeczką nałożyć porcje konfitury. Przykryć je ciastem. Posypać 1/2 czereśni. Owoce lekko wcisnąć w ciasto.
2. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Po 35 minutach pieczenia na cieście rozłożyć pozostałe czereśnie. Piec jeszcze 20 minut. Wystudzić. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną konfitury.