Reklama

Czerwone sosy dobre przeciw zmarszczkom

Błyskawicznie zamienią zwykłą kanapkę czy kotlet w niebanalne danie. Dzięki nim zapewnisz sobie także sporą porcję składników hamujących proces starzenia się.

Domowy keczup

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • po 4 łyżeczki cukru i oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek i twardych szypułek. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, razem z pomidorami wrzuć do garnka. Chili oczyść z pestek, drobno pokrój, dodaj do pomidorów, cebuli i czosnku. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez 1 godzinę, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Pod koniec gotowania dodaj oliwę. Keczup przypraw musztardą, cukrem, solą, pieprzem oraz octem. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przechowuj 4-5 dni w lodówce albo przełóż do słoików lub butelek i zapasteryzuj (20 minut w temp. 100ºC)

Reklama

Bałkański ajvar

Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 chili
  • 1 bakłażan
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • suszone oregano i rozmaryn
  • sól

Sposób przygotowania

Czerwone papryki i chili oczyść, pokrój na kawałki. Bakłażan potnij na 4 cząstki. Cebule i ząbki czosnku obierz. Warzywa skrop oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 20 min w 240ºC. Potem kawałki papryki i bakłażana przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po 20 minutach warzywa wyjmij, zdejmij z nich skórki. Oczyszczone papryki, bakłażan oraz pozostałe warzywa dobrze wystudź, zmiksuj na gładko. Gotowy sos przypraw do smaku solą, słodką papryką oraz suszonym oregano i rozmarynem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy