Błyskawicznie zamienią zwykłą kanapkę czy kotlet w niebanalne danie. Dzięki nim zapewnisz sobie także sporą porcję składników hamujących proces starzenia się.
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek i twardych szypułek. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, razem z pomidorami wrzuć do garnka. Chili oczyść z pestek, drobno pokrój, dodaj do pomidorów, cebuli i czosnku. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez 1 godzinę, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Pod koniec gotowania dodaj oliwę. Keczup przypraw musztardą, cukrem, solą, pieprzem oraz octem. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przechowuj 4-5 dni w lodówce albo przełóż do słoików lub butelek i zapasteryzuj (20 minut w temp. 100ºC)