Czerwone sosy dobre przeciw zmarszczkom
Błyskawicznie zamienią zwykłą kanapkę czy kotlet w niebanalne danie. Dzięki nim zapewnisz sobie także sporą porcję składników hamujących proces starzenia się.
Domowy keczup
Sposób przygotowania
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek i twardych szypułek. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, razem z pomidorami wrzuć do garnka. Chili oczyść z pestek, drobno pokrój, dodaj do pomidorów, cebuli i czosnku. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez 1 godzinę, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Pod koniec gotowania dodaj oliwę. Keczup przypraw musztardą, cukrem, solą, pieprzem oraz octem. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przechowuj 4-5 dni w lodówce albo przełóż do słoików lub butelek i zapasteryzuj (20 minut w temp. 100ºC)
Bałkański ajvar
Sposób przygotowania
Czerwone papryki i chili oczyść, pokrój na kawałki. Bakłażan potnij na 4 cząstki. Cebule i ząbki czosnku obierz. Warzywa skrop oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 20 min w 240ºC. Potem kawałki papryki i bakłażana przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po 20 minutach warzywa wyjmij, zdejmij z nich skórki. Oczyszczone papryki, bakłażan oraz pozostałe warzywa dobrze wystudź, zmiksuj na gładko. Gotowy sos przypraw do smaku solą, słodką papryką oraz suszonym oregano i rozmarynem.