Czerwony pieprz: Zdrowa przyprawa dla fanów pikantnych potraw

Co zrobić, by cieszyć się pikantnymi potrawami, a jednocześnie czuć smak nie tylko ostrych przypraw, ale też innych dodatków? Czerwony pieprz to ciekawa alternatywa dla osób, które lubią posiłki o wyrazistym i lekko pikantnym smaku. Jest delikatniejszy od popularnego czarnego pieprzu, mniej ostry, za to niezwykle aromatyczny. Przyprawa wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomaga zwalczyć stany zapalne stawów, wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu we krwi, wspiera serce i przyspiesza metabolizm. Idealnie podkreśla smak potraw, nie stając się jednocześnie ich dominującym składnikiem. Sprawdź, czym jest czerwony pieprz i dlaczego jest tak cenny.

Jak przyrządzić lekko pikantne potrawy?
Jak przyrządzić lekko pikantne potrawy? ©123RF/PICSEL

Czym jest czerwony pieprz i co zawiera?

Pieprzowiec brazylijski
©123RF/PICSEL

Czerwony pieprz to ziarna owoców pieprzowca brazylijskiego i pieprzowca peruwiańskiego, roślin pochodzących z Ameryki Południowej. Obecnie ich uprawy występują także na terenach Meksyku, Australii czy Madagaskaru. Wielkością i kształtem czerwony pieprz przypomina popularną czarną odmianę, ale wyróżnia go charakterystyczny czerwony kolor. Po zebraniu owoce pieprzowca wymagają szybkiego przetworzenia (suszenie, zalanie octem lub solanką), by nie straciły swoich cennych właściwości. Ziarenka czerwonego pieprzu są bezzapachowe, słodko-ostry aromat wydziela się dopiero po ich rozgnieceniu. Charakteryzują się także delikatnym, lekko pikantnym smakiem. Przyprawa zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji: kapsaicynę, błonnik, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, a także niewielkie ilości białka i tłuszczu.

Właściwości czerwonego pieprzu

Czerwony pieprz
©123RF/PICSEL

Za pozytywny wpływ czerwonego pieprzu na nasze zdrowie w dużej mierze odpowiada znajdująca się w nim kapsaicyna. To substancja, która nadaje przyprawie ostry, piekący smak i wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Pomaga zwalczyć infekcje układu oddechowego, stan zapalny stawów, wspiera regenerację mięśni, obniża gorączkę i uśmierza ból głowy. Z kolei witamina C stymuluje układ immunologiczny i wzmacnia odporność.

Kapsaicyna działa również przeciwzakrzepowo, a w dodatku reguluje poziom cholesterolu we krwi. W ten sposób zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, wspiera pracę serca i chroni je przed groźnymi chorobami, takimi jak zawał czy udar.

Czerwony pieprz jest polecany także osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm i chroni przed nadmierną produkcją komórek tłuszczowych. Z kolei znajdujący się w przyprawie błonnik usprawnia pracę jelit, chroni przed zaparciami, reguluje wchłanianie cukrów i tłuszczu do organizmu i na dłużej zapewnia uczucie sytości po posiłku. Czerwony pieprz wspiera ponadto procesy trawienne – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, chroniąc przed niestrawnością.

Jak stosować czerwony pieprz?

Zastosowania pieprzu
©123RF/PICSEL

Czerwony pieprz świetnie wpływa na zdrowie, charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem, a w dodatku niezwykle estetycznie się prezentuje. Nie tylko wzbogaci smak i aromat potraw, ale będzie także idealną dekoracją sałatek, mięs, marynat i sosów. Idealnie komponuje się również z zupami, serem, jajkami, rybami i owocami morza, a nawet deserami (to składnik popularnego fondue – roztopionej czekolady ze skórką pomarańczy) i sałatkami owocowymi. Czerwony pieprz dostępny jest w postaci suszonych ziaren oraz zmielonego proszku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas