Czosndog: Hot-dog w bułce czosnkowej

W domu przygotowujemy chętnie warzywne frytki i zdrowsze wersje burgerów. Teraz przyszła pora także na hot-dogi. Bogata wersja niepozornej bułki z parówką podbija polski internet, a użytkownicy nadali jej nawet autorską nazwę – oto przepis na pysznego i swojskiego „czosndoga”.

article cover
123RF/PICSEL

Czosndog: Hot-dog w bułce czosnkowej

Na koniec parówkę i warzywa polewamy wybranym sosem. Opcjonalnie można posypać czosndoga świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Gdy mamy już wszystkie składniki, pora przystąpić do działania. Bagietkę rozkrawamy wzdłuż. Wkładamy parówkę, na niej układamy warzywa, a na końcu obficie posypujemy serem. 

Całość układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni. Czosndog jest gotowy po ok. 10 minutach.
Bardzo istotny jest też wybór sosu. I tu znów wszystko zależy od indywidualnych preferencji: keczup, majonez, remulada, sos bazyliowy, musztarda? Wybór należy do nas.
Smak czosndoga urozmaicimy dodatkami warzywnymi. Mogą to być pokrojone pomidorki, ogórki konserwowe, cebulka (zwykła lub prażona), oliwki, papryki marynowane, kukurydza. Dowolność jest naprawdę duża.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas