Czosnek marynowany Składniki: - 8-10 główek czosnku, - 2-3 papryczki chili, - 1 łyżeczka słodkiej papryki, - ok. 300 ml oliwy z oliwek Przygotowanie: Czosnek obrać, chili pociąć na krążki, odrzucić pestki. Chili, paprykę i oliwę wymieszać. Czosnek nałożyć do słoiczków, zalać przygotowana oliwą tak, aby czosnek był przykryty. Słoiczki zakręcić, odstawić na co najmniej 2-3 dni. Przepis na 3 słoiczki po ok 200 ml. Trwałość: 6 miesięcy Czas przygotowania: 20 minut Krem czosnkowy Składniki: - 10-12 główek czosnku, - 5-7 łyżek oliwy z oliwek, - sól, pieprz Przygotowanie: Po 4-5 główek czosnku zawijać w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. godzinę. Czosnek obrać i przetrzeć przez sito, wymieszać z oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do przygotowanych słoiczków (2 słoiczki po 125 ml). Trwałość 6 miesięcy. Czas przygotowania: 90 minut