Reklama

Reklama

Cztery sposoby na makaron

Wybierz ulubiony!

Prowansalska potrawka

1. Oczyść i opłucz 2 cukinie i 2 małe bakłażany, pokrój je w kostkę. Rozetnij 3 kolorowe papryki, usuń środki z pestkami, strąki potnij na kawałeczki. Dużą cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Sparz 3 pomidory, obierz i pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij na niej cebulę i czosnek.

Reklama

2. Dołóż papryki, cukinie i bakłażany Smaż, mieszając, ok. 7 min. Następnie dodaj pomidory. Dosyp zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze ok. 30 minuty. Podawaj np. ze świderkami albo makaronem penne.

Sos śmietanowy z porami

1. Oczyść 3 duże pory, opłucz je i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć pory i smaż je 1-2 minuty. Potem oprósz 3 łyżkami mąki, krótko zasmaż. Dolej po 200 ml bulionu i śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą i białym pieprzem.

2. Jeśli lubisz, możesz dodać także zielony groszek z puszki. Tak przygotowany sos świetnie pasuje np. do spaghetti.

Marchewkowe pesto

1. Dobierz 3 średniej wielkości marchewki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedź, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj po 3 łyżki pestek słonecznika oraz pestek dyni. Dołóż 1/2 strączka oczyszczonej z pestek papryczki chili. Dolej 3 łyżki oliwy. Zmiksuj na gładką pastę.

2. Przypraw do smaku solą, mielonym imbirem oraz kolendrą. Podawaj do grubszych makaronowych rurek albo szerokich wstążek.

Sos szpinakowy z fetą

1. Rozmroź 1 op. (ok. 40 dag) szpinaku w listkach. Dobrze go osącz na sitku. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij na niej 2 posiekane szalotki oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dołóż do nich szpinak i duś razem 2-3 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj. Następnie wrzuć 20 dag pokruszonego sera feta. Całość podlej 200 ml śmietany kremówki.

2. Przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Gotuj dalej na małym płomieniu, aż ser się rozpuści i sos zacznie gęstnieć. Podawaj, np. z makaronem typu kolanka.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje