Czubajka kania: Jak wygląda? Kiedy można ją zbierać? Jak przyrządzić kanie?

Czubajka kania: Jak wygląda? Kiedy można ją zbierać? Jak przyrządzić kanie?
Czubajka kania: Jak wygląda? Kiedy można ją zbierać? Jak przyrządzić kanie? 123RF/PICSEL

Składniki

Kania i sowa: Grzyb jak ptak

Kania, sowa, parasolnik, czubaj — macrolepiota procera doczekał się w Polsce wielu określeń
Kania, sowa, parasolnik, czubaj — macrolepiota procera doczekał się w Polsce wielu określeń123RF/PICSEL
Dlatego grzyby mają złą opinię i zapominamy o ich zaletach123RF/PICSEL

Składniki

Jak wygląda kania?

Czubajka kania: Wygląd zależy od wieku grzyba
Czubajka kania: Wygląd zależy od wieku grzyba123RF/PICSEL
Młode kanie przypominają zamknięty parasol
Młode kanie przypominają zamknięty parasol123RF/PICSEL

Składniki

Kania a czubajka czerwieniejąca

Łuski czubajki czerwieniejącej są bardziej odstające niż u kani
Łuski czubajki czerwieniejącej są bardziej odstające niż u kani123RF/PICSEL

Kania a muchomor

Kania czy muchomor?
Kania czy muchomor?123RF/PICSEL
Muchomor sromotniowy ma nieco zielone zabarwienie
Muchomor sromotniowy ma nieco zielone zabarwienie123RF/PICSEL
Może się zdarzyć, że muchomor będzie do złudzenia przypominał kanię
Może się zdarzyć, że muchomor będzie do złudzenia przypominał kanię123RF/PICSEL

Gdzie i kiedy zbierać grzyby kanie?

Czubajka kania lubi łąki, pastwiska, polany i skraje lasów
Czubajka kania lubi łąki, pastwiska, polany i skraje lasów123RF/PICSEL

Jak przyrządzić kanie?

Panierowane kanie to rozkosz dla podniebienia
Panierowane kanie to rozkosz dla podniebienia 123RF/PICSEL
  1. Przygotowanie pysznego dania należy rozpocząć od oddzielenia kapeluszy czubajki od trzonów.
  2. Następnie trzeba oczyścić i umyć grzyby. Kanie najlepiej myć pojedynczo i od razu osuszać. Można to zrobić przy pomocy ręcznika papierowego lub pozostawić grzyby na sicie, aby ociekły. 
  3. Osuszone grzyby na początku warto obtoczyć w mące. Dzięki temu podczas smażenia panierka nie będzie odpadała. 
  4. Następnie trzeba rozbić i roztrzepać jajko. Dodać do niego dwie — trzy łyżki mleka oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać składniki i zanurzyć w nich kapelusze grzybów. 
  5. Ostatni etap panierowania to obtoczenie grzybów w bułce tartej. 
  6. Na patelni należy rozgrzać łyżkę masła z odrobiną oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, ułożyć na nim grzyby. 
  7. Kanie najlepiej smażyć na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas przewracając, do chwili gdy panierka będzie rumiana. Grzyby najlepiej smakują podane zaraz po przyrządzeniu. 

Smacznego!

Składniki