Seniorzy często o tym zapominają. Konsekwencje? Problem z chodzeniem
Wraz z wiekiem, zwłaszcza gdy nie dbamy o regularną aktywność fizyczną, osłabieniu ulegają nasze mięśnie i stawy, co dotkliwie odczuwamy m.in. w nogach. Co zrobić, by po 50. roku życia zadbać o kondycję kończyn dolnych i na jakie składniki pokarmowe zwrócić wówczas uwagę?

Zadbaj o białko w diecie i wzmocnij nogi
Dr Bartek Kulczyński to znany dietetyk, który na platformie YouTube prowadzi popularny kanał, na łamach którego dzieli się swoją wiedzą na temat zdrowego trybu życia, wskazując, jak odpowiednio powinniśmy zadbać o swój organizm poprzez dietę i ćwiczenia.
Tym razem mężczyzna pochylił się nad tematem związanym z osłabieniem nóg, które może narastać wraz z wiekiem. Dietetyk wskazuje, że jednym z czynników wpływających na gorszą kondycję nóg, może być niewystarczające spożywanie białka.
"Badanie z 2019 r. pokazało, że problem ten może dotyczyć nawet 46 proc. osób starszych. Czyli niemal co druga osoba może nie spożywać tyle białka, ile jest zalecane, i to przy założeniu, że minimum to tylko 0,8 g białka na kilogram masy ciała" - tłumaczy dr Kulczyński.
Dietetyk dodaje, że białko to główny budulec mięśni, dlatego zbyt niska podaż białka w diecie może znacząco wpływać na rozpad i osłabienie mięśni. Zdaniem dr. Kulczyńskiego najlepszym źródłem białka są m.in. jajka, chude mięso wołowe i wieprzowe, mięso drobiowe, serki wiejskie, kefir, maślanka, jogurt, skyr, ryby, tofu, ciecierzyca, soczewica, fasola.
Osłabione nogi? Zwróć uwagę na poziom witaminy D
Zbyt niski poziom witaminy D w organizmie może przyczyniać się do problemów z nogami. Kobiety z niedoborem witaminy D mają niemal o 50 proc. zwiększone ryzyko osłabienia mięśni m.in. nóg - wyjaśnia dietetyk, opierając się na badaniach naukowych. Ponadto witamina D ma kluczowy wpływ na odpowiedni stan naszych kości.
"Badania pokazały, że brak witaminy D zwiększa ryzyko złamania kości udowej aż o 80 proc. Do tego eksperci wskazują, że deficyt witaminy D ma negatywny wpływ na grubość chrząstki stawowej w obrębie kości udowej" - wyjaśnia mężczyzna.

Problem z nogami? Uważaj na cukier
Co jeszcze może wpływać na osłabienie nóg, zwłaszcza u osób po 50. roku życia? Bez wątpienia ogólnoustrojowy, przewlekły stan zapalny w organizmie. Kulczyński, posiłkując się wynikami badań tłumaczy, że wyższy poziom markerów stanu zapalnego we krwi jest istotnie powiązany z mniejszą siłą mięśni szkieletowych i mniejszą masą mięśniową.
Stany zapalne w organizmie mogą rozwijać się przede wszystkim z uwagi na spożywanie zbyt dużej ilości cukru. "Jeśli przez lata będziemy spożywać dużo cukru, w tym nie tylko tego stołowego do dosładzania napojów czy potraw, ale również produktów, które zawierają jego wysokie ilości, to możemy ściągnąć na siebie stan zapalny, który w perspektywie długoterminowej sprawi, że nasze nogi staną się słabsze" - ostrzega dr Bartek Kulczyński.
Przede wszystkim profilaktyka
Dr Kulczyński apeluje, by szczególną uwagę zwrócić na ćwiczenia fizyczne, dzięki czemu zachowamy nogi w dobrej kondycji. Odpowiedni ruch jest impulsem do wzrostu tkanki mięśniowej i wzmocnienia siły mięśni, w tym również mięśni nóg - przekonuje.
Siedzący tryb życia prowadzi do znaczącego zaniku mięśni kończyn dolnych, dlatego tak bardzo istotne jest zadbanie o regularne i dostosowane do naszych warunków ćwiczenia fizyczne górnych i dolnych partii ciała.
Warto wiedzieć:"Tłuszcz starości". Pozbądź się go z mięśni a odmłodniejesz