Czy figi można jeść ze skórką? Delektuj się ich smakiem bez kulinarnej wpadki
Figowiec uważany jest za jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Owoce tego wysokiego drzewa w starożytności miały znajdować swoje stałe miejsce w jadłospisie żołnierzy wyruszających do walki i sportowców startujących w igrzyskach. Przez całe stulecia wierzono, że symbolizują dobrobyt i pomyślność. Brzmi kusząco? Poznaj inne właściwości fig oraz sposoby ich wykorzystania. Zastanawiasz się, czy figi można jeść ze skórką, czy może lepiej ją zdjąć? Wszystkiego dowiesz się z naszego owocowego poradnika.
Spis treści:
Poznaj figę od kuchni
Owoce w formie suszonej od dawna są obecne w polskich kulinariach. Chętnie dodawane są nie tylko do deserów, ale również dań wytrawnych w celu uzyskania naprawdę wykwintnych kompozycji. Coraz łatwiej jest znaleźć w sklepach także świeże figi w różnych odmianach. Najczęściej dostępne są owoce ze skórką w fioletowym odcieniu, ale warto wiedzieć, że istnieją także żółte, zielone, purpurowe i czarne.
Jak smakują świeże figi? Miąższ dojrzałych owoców cechuje się słodkim smakiem. Podczas zakupów trzeba uważać - niedojrzałe okazy są bowiem mdłe i niezbyt smaczne. Wybieraj owoce miękkie w dotyku, o delikatnej i nieuszkodzonej skórce. Nie miej oporów przed powąchaniem figi - powinieneś wyczuć przyjemny i słodkawy aromat.
Zobacz też: Sok z pigwy na odporność i nie tylko
Jak się je figi świeże?
W przypadku spożywania suszonych owoców raczej nie ma wątpliwości. Zdarza się jednak, że brak doświadczenia i wiedzy na temat tego, jak jeść świeżą figę zniechęca nas do zakupu. A szkoda, ponieważ jest to nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy kąsek. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czy figi można jeść ze skórką? Jeśli jest ona miękka i cienka - jak najbardziej dopuszczalne jest spożycie owocu w całości. Trzeba jednak pamiętać o tym, by figę dokładnie umyć w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Mimo wszystko bardziej popularną praktyką jest wyjadanie samego miąższu. Jak go wydobyć? Można zrobić to na dwa sposoby - bez obierania ze skórki.
- Pierwszy z nich to pokrojenie owocu na ćwiartki, a następnie lekkie rozchylenie każdego kawałka. W ten sposób zjesz figę wygodnie - podobnie jak w przypadku grejpfruta czy pomarańczy.
- Figę możesz przekroić na pół i wyjąć słodki środek przy pomocy łyżeczki. Tę metodę znają zapewne wszyscy miłośnicy kiwi.
Co kryje w sobie figa? Właściwości dla dobrej kondycji
Wierzenia związane z owocem figowca działają na wyobraźnię. Dawniej uznawano figi za symbol urodzaju, miłości i płodności. Skojarzenie to wynikało prawdopodobnie z faktu, że drzewo owocuje aż dwa razy w roku. Jak to przenieść na współczesny grunt? Być może zjedzenie figi nie spowoduje nagłego przypływu gotówki, ale z pewnością przysłuży się kondycji całego ciała.
- W ich składzie nie brakuje błonnika, potasu oraz dobroczynnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu mają właściwości odkwaszające organizm. Nie powinno brakować ich w menu osób pijących duże ilości kawy i sięgających po takie używki, jak alkohol oraz papierosy.
- Błonnik nie pozostaje również bez wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza on jelita, regulując rytm wypróżnień i zapobiegając zaparciom.
- Jak zostało wspomniane, figi to bardzo dobre źródło potasu, czyli składnika niezbędnego dla regulowania poziomu ciśnienia.
- Figi już w dawnych czasach były serwowane seniorom. Współcześnie wiemy, że (ze względu na obecny w ich składzie wapń) działają korzystnie na stan zębów, stawów i kości, chroniąc przed osteoporozą.
- Miewasz problemy ze skupieniem się i pamięcią? Owoce figowca bardzo dobrze oddziałują na układ nerwowy, wspierając koncentrację. Przyczyniają się także do niwelowania stresu.
- Chcesz zachować sokoli wzrok jak najdłużej? W figach nie brakuje witaminy A, która jest kluczowa dla kondycji oczu i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
- Owoce cieszą się opinią naturalnego afrodyzjaku. Skąd takie przekonanie? Faktycznie, pobudzają libido i mogą wpłynąć na zwiększenie aktywności seksualnej.
Polecamy: