Sok z pigwy na odporność i nie tylko

Sok z pigwy powinien znaleźć się w domowej spiżarce nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale przede wszystkim działanie lecznicze. Dodany do rozgrzewającej zimowej herbaty pomoże zapobiec infekcjom, a jeśli już dopadnie nas przeziębienie – skrócić czas choroby i złagodzić towarzyszące jej dolegliwości. Wszak nie bez powodu pigwa jest nazywana polską cytryną. Jakie korzyści dla zdrowia przyniesie domowy sok z pigwy i jak go zrobić? Wyjaśniamy.

Pigwa nie jest zbyt smaczna "na surowo", dlatego warto przetworzyć ją na dżemy, soki lub nalewki
Pigwa nie jest zbyt smaczna "na surowo", dlatego warto przetworzyć ją na dżemy, soki lub nalewki123RF/PICSEL

Pigwa - zdrowie z natury

Po erze zachwytu nad suplementami diety wracamy do produktów naturalnych, z których korzystały nasze babki i prababki. Coraz częściej sięgamy do doświadczeń płynących z mądrości ludowej i współczesnej fitoterapii. Wszak produkty spożywcze zawsze będą najlepszym, bo pozbawionym działań ubocznych, naturalnym lekiem na wiele dolegliwości. A pigwa, i przygotowany na jej bazie sok, jest na to doskonałym dowodem.

Owoce pigwy pospolitej

Najważniejszą zaletą pigwy jest wzmacnianie całego układu odpornościowego
Najważniejszą zaletą pigwy jest wzmacnianie całego układu odpornościowego123RF/PICSEL

Ta, sięgająca korzeniami południowo-zachodniej Azji, roślina z rodziny różowatych rośnie dziko również na terenie Europy. Uprawiana jest dla owoców, które mają wysoką wartość odżywczą. Jadalne, w kształcie jabłkowate, owoce pigwy mają zazwyczaj średnicę około 6 cm i pięć komór nasiennych, w których są pestki.

Miąższ owoców jest cierpki, twardy i ma dużo komórek nasiennych. Krótko mówiąc: pigwa jest jadalna i cenna odżywczo, ale niesmaczna, dlatego wykorzystuje się ją do przetworów. Nadaje się do przygotowania pysznych dżemów, marmolad, nalewki i soku. Jak zrobić sok z pigwy własnoręcznie?

Sok z owoców pigwy - jak przygotować?

Składniki:

  • 1 kg owoców (ważymy po usunięciu gniazd nasiennych, zazwyczaj wystarczą 4-5 sztuk),
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania

Do przygotowania soku potrzebny będzie duży (wystarczy 1,5-litrowy) słój i tarka.

  1. Umyte owoce przekrawamy na światki i usuwamy gniazda nasienne (nie zdejmujemy skórki).
  2. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  3. Przekładamy do słoika, każdą warstwę owoców przesypując warstwą cukru.
  4. Odstawiamy słój na kilka dni (nie zaszkodzi 2 razy dziennie nim wstrząsnąć, by cukier lepiej wymieszał się z owocami).

Sok można zużywać na bieżąco - wtedy słój trzymamy w lodówce albo, jeśli chcemy przechować go na później, poddać pasteryzacji. Pasteryzować można zarówno całą zawartość słoja (sok z kawałkami owoców), jak i też sam sok, po odsączeniu.

Wartości odżywcze soku z pigwy

Sok z pigwy - bomba składników odżywczych
Sok z pigwy - bomba składników odżywczych123RF/PICSEL

Sok z pigwy, tak jak i same owoce, jest bombą składników odżywczych, których organizm bardzo potrzebuje, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Włączając go do menu, zaopatrzymy komórki w:

  • stojącą na straży odporności witaminę C, która ma silne działanie przeciwutleniające,
  • odpowiedzialne za prawidłową pracę systemu nerwowego witaminy z grup B,
  • korzystnie wpływające na metabolizm i pracę układu pokarmowego pektyny (rodzaj błonnika) i garbniki,
  • ważne dla zdrowia krwi żelazo,
  • kluczowy dla pracy serca i normalizacji ciśnienia tętniczego potas oraz szereg innych składników mineralnych, w tym magnez, fosfor czy miedź.

Sok z pigwy - dla wzmocnienia odporności

Dodany do herbaty lub rozcieńczony w wodzie, sok z pigwy przyniesie wiele korzyści dla zdrowia. Warto stosować go zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo, zwłaszcza w sezonie zwiększonej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych. Sok z pigwy:

  • działa jak zastrzyk sił witalnych, na brak których wiele osób skarży się jesienią i zimą,
  • uszczelnia system immunologiczny czyniąc go bardziej odpornym na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • skraca czas trwania infekcji i łagodzi jej objawy,
  • pomaga uporać się z męczącym, suchym kaszlem.

Sok z pigwy dla lepszego metabolizmu

Warto wiedzieć, że obok poprawy odporności, sok z pigwy ma też korzystny wpływ na metabolizm i pracę całego układu pokarmowego. Jeśli dokucza nam dyskomfort trawienny albo obserwujemy, że układ pokarmowy wyraźnie zwolnił, warto dodać sok z pigwy do przygotowanych dań. Świetnie komponuje się nie tylko z deserami, ale też daniami wystawnymi, nie pomijając mięsnych.

Sok z pigwy jest wskazany przy:

  • kłopotach ze zgagą i refluksem,
  • niestrawności,
  • zaburzonej perystaltyce jelitowej,
  • leniwym metabolizmie.

Sok z pigwy - przeciwwskazania

Choć sok z pigwy jest cenny dla zdrowia, nie dla wszystkich będzie korzystny. Z uwagi na wysoką zawartość cukru nie powinien znaleźć się w jadłospisie diabetyków. Nie jest wskazany dla kobiet ciężarnych.

***

„Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas