Reklama

Reklama

Sok z pigwy na odporność i nie tylko

Sok z pigwy powinien znaleźć się w domowej spiżarce nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale przede wszystkim działanie lecznicze. Dodany do rozgrzewającej zimowej herbaty pomoże zapobiec infekcjom, a jeśli już dopadnie nas przeziębienie – skrócić czas choroby i złagodzić towarzyszące jej dolegliwości. Wszak nie bez powodu pigwa jest nazywana polską cytryną. Jakie korzyści dla zdrowia przyniesie domowy sok z pigwy i jak go zrobić? Wyjaśniamy.

Pigwa - zdrowie z natury

Po erze zachwytu nad suplementami diety wracamy do produktów naturalnych, z których korzystały nasze babki i prababki. Coraz częściej sięgamy do doświadczeń płynących z mądrości ludowej i współczesnej fitoterapii. Wszak produkty spożywcze zawsze będą najlepszym, bo pozbawionym działań ubocznych, naturalnym lekiem na wiele dolegliwości. A pigwa, i przygotowany na jej bazie sok, jest na to doskonałym dowodem.

Owoce pigwy pospolitej

Ta, sięgająca korzeniami południowo-zachodniej Azji, roślina z rodziny różowatych rośnie dziko również na terenie Europy. Uprawiana jest dla owoców, które mają wysoką wartość odżywczą. Jadalne, w kształcie jabłkowate, owoce pigwy mają zazwyczaj średnicę około 6 cm i pięć komór nasiennych, w których są pestki.

Reklama

Miąższ owoców jest cierpki, twardy i ma dużo komórek nasiennych. Krótko mówiąc: pigwa jest jadalna i cenna odżywczo, ale niesmaczna, dlatego wykorzystuje się ją do przetworów. Nadaje się do przygotowania pysznych dżemów, marmolad, nalewki i soku. Jak zrobić sok z pigwy własnoręcznie?

Czytaj także: Pigwa - "polska cytryna". Wspiera odporność, obniża ciśnienie, pomaga wątrobie

Sok z owoców pigwy - jak przygotować?

Składniki:

  • 1 kg owoców (ważymy po usunięciu gniazd nasiennych, zazwyczaj wystarczą 4-5 sztuk),
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania

Do przygotowania soku potrzebny będzie duży (wystarczy 1,5-litrowy) słój i tarka.

  1. Umyte owoce przekrawamy na światki i usuwamy gniazda nasienne (nie zdejmujemy skórki).
  2. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  3. Przekładamy do słoika, każdą warstwę owoców przesypując warstwą cukru.
  4. Odstawiamy słój na kilka dni (nie zaszkodzi 2 razy dziennie nim wstrząsnąć, by cukier lepiej wymieszał się z owocami).

Sok można zużywać na bieżąco - wtedy słój trzymamy w lodówce albo, jeśli chcemy przechować go na później, poddać pasteryzacji. Pasteryzować można zarówno całą zawartość słoja (sok z kawałkami owoców), jak i też sam sok, po odsączeniu.

Czytaj teżPrzetwory na zimę z pigwy. Jak je zrobić?

Wartości odżywcze soku z pigwy

Sok z pigwy, tak jak i same owoce, jest bombą składników odżywczych, których organizm bardzo potrzebuje, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Włączając go do menu, zaopatrzymy komórki w:

  • stojącą na straży odporności witaminę C, która ma silne działanie przeciwutleniające,
  • odpowiedzialne za prawidłową pracę systemu nerwowego witaminy z grup B,
  • korzystnie wpływające na metabolizm i pracę układu pokarmowego pektyny (rodzaj błonnika) i garbniki,
  • ważne dla zdrowia krwi żelazo,
  • kluczowy dla pracy serca i normalizacji ciśnienia tętniczego potas oraz szereg innych składników mineralnych, w tym magnez, fosfor czy miedź.

Sok z pigwy - dla wzmocnienia odporności

Dodany do herbaty lub rozcieńczony w wodzie, sok z pigwy przyniesie wiele korzyści dla zdrowia. Warto stosować go zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo, zwłaszcza w sezonie zwiększonej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych. Sok z pigwy:

  • działa jak zastrzyk sił witalnych, na brak których wiele osób skarży się jesienią i zimą,
  • uszczelnia system immunologiczny czyniąc go bardziej odpornym na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • skraca czas trwania infekcji i łagodzi jej objawy,
  • pomaga uporać się z męczącym, suchym kaszlem.

Sok z pigwy dla lepszego metabolizmu

Warto wiedzieć, że obok poprawy odporności, sok z pigwy ma też korzystny wpływ na metabolizm i pracę całego układu pokarmowego. Jeśli dokucza nam dyskomfort trawienny albo obserwujemy, że układ pokarmowy wyraźnie zwolnił, warto dodać sok z pigwy do przygotowanych dań. Świetnie komponuje się nie tylko z deserami, ale też daniami wystawnymi, nie pomijając mięsnych.

Sok z pigwy jest wskazany przy:

  • kłopotach ze zgagą i refluksem,
  • niestrawności,
  • zaburzonej perystaltyce jelitowej,
  • leniwym metabolizmie.

Sok z pigwy - przeciwwskazania

Choć sok z pigwy jest cenny dla zdrowia, nie dla wszystkich będzie korzystny. Z uwagi na wysoką zawartość cukru nie powinien znaleźć się w jadłospisie diabetyków. Nie jest wskazany dla kobiet ciężarnych.

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pigwa owoce | pigwa właściwości lecznicze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy