Sok z pigwy na odporność i nie tylko

Pigwa nie jest zbyt smaczna "na surowo", dlatego warto przetworzyć ją na dżemy, soki lub nalewki
Pigwa nie jest zbyt smaczna "na surowo", dlatego warto przetworzyć ją na dżemy, soki lub nalewki123RF/PICSEL

Pigwa - zdrowie z natury

Owoce pigwy pospolitej

Najważniejszą zaletą pigwy jest wzmacnianie całego układu odpornościowego
Najważniejszą zaletą pigwy jest wzmacnianie całego układu odpornościowego123RF/PICSEL

Sok z owoców pigwy - jak przygotować?

  • 1 kg owoców (ważymy po usunięciu gniazd nasiennych, zazwyczaj wystarczą 4-5 sztuk),
  • 1 kg cukru.
  1. Umyte owoce przekrawamy na światki i usuwamy gniazda nasienne (nie zdejmujemy skórki).
  2. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  3. Przekładamy do słoika, każdą warstwę owoców przesypując warstwą cukru.
  4. Odstawiamy słój na kilka dni (nie zaszkodzi 2 razy dziennie nim wstrząsnąć, by cukier lepiej wymieszał się z owocami).

Wartości odżywcze soku z pigwy

Sok z pigwy - bomba składników odżywczych
Sok z pigwy - bomba składników odżywczych123RF/PICSEL
  • stojącą na straży odporności witaminę C, która ma silne działanie przeciwutleniające,
  • odpowiedzialne za prawidłową pracę systemu nerwowego witaminy z grup B,
  • korzystnie wpływające na metabolizm i pracę układu pokarmowego pektyny (rodzaj błonnika) i garbniki,
  • ważne dla zdrowia krwi żelazo,
  • kluczowy dla pracy serca i normalizacji ciśnienia tętniczego potas oraz szereg innych składników mineralnych, w tym magnez, fosfor czy miedź.

Sok z pigwy - dla wzmocnienia odporności

Zobacz również:

    • działa jak zastrzyk sił witalnych, na brak których wiele osób skarży się jesienią i zimą,
    • uszczelnia system immunologiczny czyniąc go bardziej odpornym na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych,
    • skraca czas trwania infekcji i łagodzi jej objawy,
    • pomaga uporać się z męczącym, suchym kaszlem.

    Sok z pigwy dla lepszego metabolizmu

    Zobacz również:

    • kłopotach ze zgagą i refluksem,
    • niestrawności,
    • zaburzonej perystaltyce jelitowej,
    • leniwym metabolizmie.

    Sok z pigwy - przeciwwskazania

    „Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsatPolsat