Czym zastąpić cukier?

W jaki sposób ograniczyć cukier w diecie dziecka? Najlepiej znaleźć słodkie i zdrowe zamienniki.

Szarańczyn strąkowy występuje dziko i w uprawie, w rejonie Morza Śródziemnego
Szarańczyn strąkowy występuje dziko i w uprawie, w rejonie Morza Śródziemnego123RF/PICSEL

Jednym z nich jest szarańczyn strąkowy, zwany popularnie karobem. Występuje dziko i w uprawie -  w rejonie Morza Śródziemnego. Jego owoce, twarde, brązowe, podłużne strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Ciekawym doświadczeniem jest posmakowanie ich w całości.

Warto jednak kosztować strąki z dużą uwagą. W środku są sporej wielkości pestki, twarde niemal jak stal. Uzyskana z nasion mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa = E 410) wykorzystywana jest jako substancja zagęszczająca w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i papierniczym. W kuchni najczęściej używana jest sproszkowana wersja owoców karobu, do złudzenia przypominająca kakao.

Chleb świętojański - wyraźnie słodszy od kakao - zawiera mniejszą ilość tłuszczu i może być zdrowszym dodatkiem do wypieków i deserów. W Polsce wciąż mało popularny, czasem pojawia się przy okazji odpustów jako tatarczuch - ciemny, brązowy chleb.

Zamiast czekolady

W krajach muzułmańskich sproszkowane strąki powszechnie wykorzystuje się jako składnik ciast i ciasteczek, dodawane zamiast czekolady. W przeciwieństwie do niej nie zawiera on kofeiny ani teobrominy. Jest też ważnym źródłem smaku słodkiego, stąd może być zamiennikiem białego cukru, zwłaszcza dla osób dbających o zdrowie i linię.

Chleb świętojański bywa mieszany z nieprzetworzoną czekoladą, dla poprawy jej smaku. Czekolada zawiera dużo magnezu. W karobie jest natomiast trzy razy więcej wapnia, niż w czekoladzie. Jednocześnie ma on tylko 60 procent jej wartości kalorycznej.

Chleb świętojański jest bazą witamin: B1, B2 oraz minerałów: wapnia, magnezu, potasu a także żelaza, miedź, niklu, manganu i chromu. Będzie miał zatem korzystny pływ na nasz system nerwowy, układ kostny i dobrą kondycję serca. Wykazuje działanie przeciwbólowe. Jest z powodzeniem stosowany w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych przebiegających z kaszlem.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com. MAM s,MAK na życie

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas