Dania jednogarnkowe na rodzinny obiad
Chociaż przede wszystkim mają sycić i rozgrzewać, przyrządzone z oryginalnymi dodatkami potrawki i gulasze świetnie nadają się na niedzielny obiad w większym gronie.

Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Składniki
- 60 dag polędwiczek wieprzowych (jedna większa lub dwie mniejsze)
- po małym strąku czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki
- 2 marchewki
- por (biała część)
- 2 szklanki bulionu
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Polędwiczki wymyj, wysusz, przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w niewielkie plastry. Ugniataj je lekko dłonią, przypraw do smaku solą i pieprzem. Smaż do miękkości na odrobinie oleju.
Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w paseczki razem z oczyszczonymi marchewkami. Pora umyj i pokrój w plasterki. Warzywa wrzuć na rozgrzany olej.
Smaż 5-7 minut. Wlewam bulion, duszę na małym ogniu 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj sos sojowy. Zagęść mąką. Dorzuć mięso, wymieszaj.
Całość dopraw solą i pieprzem, podaj z ryżem.

Zupa hamburgerowa
Składniki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 2 pomidory
- po 1/2 strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej
- bulion
- natka
- sól, pieprz, chili
- olej
Sposób przygotowania
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy zaczną się rumienić, dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem, smaż na złoto. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wrzuć obrane i posiekane pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz seler. Dopraw całość do smaku chili i duś około 15 minut.
W drugim naczyniu w osolonej wodzie gotuj kaszę (wg przepisu na opakowaniu). Dodaj do mięsa z warzywami. Dolej bulion (ilość bulionu zależy od tego, czy wolimy zupę, czy gęstą potrawkę). Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, obficie posyp posiekaną natką.

Ryba w pomidorach
Składniki
- 6 filetów rybnych
- imbir
- cytryna
- 2 cebule
- olej
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, chili
Sposób przygotowania
Filety oprósz solą i pieprzem oraz mielonym imbirem, skrop sokiem z cytryny i odstawi na 1-2 godziny. Obrane cebule posiekaj, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek, a po chwili zmiksowane z zalewą pomidory. Duś razem 5 minut.
Gotuj filety na średnim ogniu pod przykryciem około 30 minut. Gotowe danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Podawaj z małymi kluseczkami.