Reklama

Reklama

Dania jednogarnkowe na rodzinny obiad

Chociaż przede wszystkim mają sycić i rozgrzewać, przyrządzone z oryginalnymi dodatkami potrawki i gulasze świetnie nadają się na niedzielny obiad w większym gronie.

Polędwiczki wieprzowe po chińsku

Składniki

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych (jedna większa lub dwie mniejsze)
  • po małym strąku czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki
  • 2 marchewki
  • por (biała część)
  • 2 szklanki bulionu
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Polędwiczki wymyj, wysusz, przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w niewielkie plastry. Ugniataj je lekko dłonią, przypraw do smaku solą i pieprzem. Smaż do miękkości na odrobinie oleju. 

Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w paseczki razem z oczyszczonymi marchewkami. Pora umyj i pokrój w plasterki. Warzywa wrzuć na rozgrzany olej. 

Smaż 5-7 minut. Wlewam bulion, duszę na małym ogniu 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj sos sojowy. Zagęść mąką. Dorzuć mięso, wymieszaj. 

Całość dopraw solą i pieprzem, podaj z ryżem.

Reklama


Zupa hamburgerowa

Składniki

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 2 pomidory
  • po 1/2 strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej
  • bulion
  • natka
  • sól, pieprz, chili
  • olej

Sposób przygotowania

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy zaczną się rumienić, dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem, smaż na złoto. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wrzuć obrane i posiekane pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz seler. Dopraw całość do smaku chili i duś około 15 minut. 

W drugim naczyniu w osolonej wodzie gotuj kaszę (wg przepisu na opakowaniu). Dodaj do mięsa z warzywami. Dolej bulion (ilość bulionu zależy od tego, czy wolimy zupę, czy gęstą potrawkę). Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, obficie posyp posiekaną natką.

Ryba w pomidorach

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 filetów rybnych
  • imbir
  • cytryna
  • 2 cebule
  • olej
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania

Filety oprósz solą i pieprzem oraz mielonym imbirem, skrop sokiem z cytryny i odstawi na 1-2 godziny. Obrane cebule posiekaj, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek, a po chwili zmiksowane z zalewą pomidory. Duś razem 5 minut. 

Gotuj filety na średnim ogniu pod przykryciem około 30 minut. Gotowe danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Podawaj z małymi kluseczkami.

100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje