Reklama

Reklama

Dania na cały tydzień

Smaczne i pożywne!

Tatar śledziowy z plackami ziemniacznymi

Sposób przygotowania

Składniki - tatar

  • 4 filety śledziowe
  • łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • jabłko
  • łyżeczka musztardy
  • grzyby w zalewie
  • cebula
  • 1/4 pora
  • 1/2 pęczka koperku

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 2/3 szklanki mąki
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe zalej wodą, pozostaw na noc. Osusz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym koperkiem, musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Grzyby odsącz z zalewy i posiekaj. Dodaj do śledzia wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i porem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki. 

2. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij. Dodaj startą cebulę, sól, jajko i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Smaż placki na gorącym oleju. Odciśnij na ręczniku papierowym. Podawaj lekko wystudzone z tatarem śledziowym. 

Reklama


Quesadilla

Składniki

  • 1/2 piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • kumin
  • oregano
  • olej
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/3 szklanki groszku
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 placki tortilli
  • 10 dag twardej mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokrój w paski. Przypraw, usmaż. Na drugiej patelni zrumień posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. 

2. Dodaj kukurydzę, groszek i ugotowany wcześniej ryż. Duś pod przykryciem 10 minut. Wymieszaj z kurczakiem. Na patelni ułóż tortillę, wyłóż farsz, starty ser i przykryj kolejnym plackiem. Smaż z obu stron, aż się zrumieni. 


Cielęcina z grzybami pod pierzynką

Składniki - gulasz

  • 60 dag łopatki lub udźca cielęcego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 4 duże grzyby
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • łyżeczka
  • musztardy

Składniki - ciasto

  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany 18 proc.

1. Mięso pokrój, obtocz w mące, usmaż na oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę, seler i grzyby. Zalej wrzącą wodą, przypraw. duś pod przykryciem 1,5 godz. 

2. Mąkę przesiej, dodaj zimne masło i posiekaj. Wbij jajko, dodaj śmietanę, sól, zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj i wytnij krążki. Mięso przełóż do miseczek żaroodpornych, przykryj ciastem i ponakłuwaj widelcem, posmaruj jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C. 


Zapiekanka z kurczakiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • olej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 30 dag groszku w łupinach
  • 20 dag bobu
  • 1 kg ziemniaków
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 gruszki
  • 1,5 łyżki mąki
  • ok. 2 szklanek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 15 dag sera żółtego
  • sól

Sposób przygotowania

1. Piersi kurczaka pokrój. Wymieszaj oliwę i przyprawy.Nasmaruj mięso, schłodź. Zrumień na oleju plastry boczku, usmaż kurczaka. Ugotuj do miękkości groszek w łupinach i bób. 

2. Ziemniaki ugotuj w plastrach. Brytfannę posmaruj łyżką masła, ułóż warzywa, kurczaka, gruszki. Z masła, mąki i mleka zrób sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej sosem zapiekankę, wierzch posyp startym serem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.  


Kotlety faszerowane serem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 80 dag mięsa mielonego
  • bułka
  • cebula
  • jajko
  • łyżeczka musztardy
  • 15 dag
  • fety
  • szklanka bułki tartej
  • olej
  • 3 marchewki
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki
  • śmietany 18 proc.
  • łyżka natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Do mięsa dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulę, ubite jajko, musztardę, sól i pieprz. Wyrób mięso i uformuj kotlety. Do każdego włóż kostkę fety i zalep. Obtocz w bułce tartej i smaż na rumiano. 

2. Marchewki obierz, pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj do marchewki, zagotuj. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Odlej, dodaj śmietanę, masło, posiekaną pietruszkę. Przeciśnij przez praskę. Podawaj z kotletami i marchewką. 


Buraki nadziewane

1. Buraki piecz do miękkości w temp. 180°C. Obierz, odkrój czubek i wydrąż środek. W miseczce wymieszaj ocet winny, oliwę, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie i majeranek. Oblej sosem buraczki, odstaw. 

2. Ryż ugotuj na sypko, jajka ugotuj na twardo, posiekaj i dodaj do ryżu razem z pokrojonym miąższem z buraczków. Rodzynki namocz, odciśnij i pokrój drobno. Dodaj do farszu. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszką i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodaj majonez, koperek i wymieszaj. Wypełnij buraki, ozdób rodzynkami.


Chili con carne

Składniki

  • szklanka fasoli
  • olej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • ostra papryka w proszku
  • kumin
  • oregano
  • 70 dag mięsa mielonego
  • 20 dag mielonego boczku wędzonego
  • puszka
  • pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • łyżka cukru
  • pomidory suszone
  • 2/3 szklanki kukurydzy z puszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Namoczoną fasolę ugotuj. Mięso i boczek usmaż z cebulą i czosnkiem, wsyp przyprawy. Dodaj do fasoli. Zagotuj. 

2. Dodaj pomidory świeże i suszone, przecier i kukurydzę. Gotuj około 15 minut. Podawaj z chlebem. 


Zupa groszkowa

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1/2 pora
  • 80 dag groszku świeżego lub mrożonego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania

1. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę, cały czas mieszając. 

2. Zalej litrem wody, dodaj obrane marchewki, pietruszkę, seler, por i groszek. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 40 minut. 

3. Wyjmij włoszczyznę, dodaj masło i śmietanę. Zmiksuj na gładko. Podawaj z groszkiem, grzankami i natką. 


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy