Reklama

Reklama

Dania na cały tydzień

Smaczne i pożywne!

Tatar śledziowy z plackami ziemniacznymi

Sposób przygotowania

Składniki - tatar

  • 4 filety śledziowe
  • łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • jabłko
  • łyżeczka musztardy
  • grzyby w zalewie
  • cebula
  • 1/4 pora
  • 1/2 pęczka koperku

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 2/3 szklanki mąki
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe zalej wodą, pozostaw na noc. Osusz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym koperkiem, musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Grzyby odsącz z zalewy i posiekaj. Dodaj do śledzia wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i porem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki. 

2. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij. Dodaj startą cebulę, sól, jajko i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Smaż placki na gorącym oleju. Odciśnij na ręczniku papierowym. Podawaj lekko wystudzone z tatarem śledziowym. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje