Dania na cały tydzień
Smaczne i pożywne!
Tatar śledziowy z plackami ziemniacznymi
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Filety śledziowe zalej wodą, pozostaw na noc. Osusz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym koperkiem, musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Grzyby odsącz z zalewy i posiekaj. Dodaj do śledzia wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i porem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki.
2. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij. Dodaj startą cebulę, sól, jajko i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Smaż placki na gorącym oleju. Odciśnij na ręczniku papierowym. Podawaj lekko wystudzone z tatarem śledziowym.
Quesadilla
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój w paski. Przypraw, usmaż. Na drugiej patelni zrumień posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.
2. Dodaj kukurydzę, groszek i ugotowany wcześniej ryż. Duś pod przykryciem 10 minut. Wymieszaj z kurczakiem. Na patelni ułóż tortillę, wyłóż farsz, starty ser i przykryj kolejnym plackiem. Smaż z obu stron, aż się zrumieni.
Cielęcina z grzybami pod pierzynką
1. Mięso pokrój, obtocz w mące, usmaż na oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę, seler i grzyby. Zalej wrzącą wodą, przypraw. duś pod przykryciem 1,5 godz.
2. Mąkę przesiej, dodaj zimne masło i posiekaj. Wbij jajko, dodaj śmietanę, sól, zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj i wytnij krążki. Mięso przełóż do miseczek żaroodpornych, przykryj ciastem i ponakłuwaj widelcem, posmaruj jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C.
Zapiekanka z kurczakiem
Sposób przygotowania
1. Piersi kurczaka pokrój. Wymieszaj oliwę i przyprawy.Nasmaruj mięso, schłodź. Zrumień na oleju plastry boczku, usmaż kurczaka. Ugotuj do miękkości groszek w łupinach i bób.
2. Ziemniaki ugotuj w plastrach. Brytfannę posmaruj łyżką masła, ułóż warzywa, kurczaka, gruszki. Z masła, mąki i mleka zrób sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej sosem zapiekankę, wierzch posyp startym serem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
Kotlety faszerowane serem
Sposób przygotowania
1. Do mięsa dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulę, ubite jajko, musztardę, sól i pieprz. Wyrób mięso i uformuj kotlety. Do każdego włóż kostkę fety i zalep. Obtocz w bułce tartej i smaż na rumiano.
2. Marchewki obierz, pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj do marchewki, zagotuj. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Odlej, dodaj śmietanę, masło, posiekaną pietruszkę. Przeciśnij przez praskę. Podawaj z kotletami i marchewką.
Buraki nadziewane
1. Buraki piecz do miękkości w temp. 180°C. Obierz, odkrój czubek i wydrąż środek. W miseczce wymieszaj ocet winny, oliwę, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie i majeranek. Oblej sosem buraczki, odstaw.
2. Ryż ugotuj na sypko, jajka ugotuj na twardo, posiekaj i dodaj do ryżu razem z pokrojonym miąższem z buraczków. Rodzynki namocz, odciśnij i pokrój drobno. Dodaj do farszu. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszką i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodaj majonez, koperek i wymieszaj. Wypełnij buraki, ozdób rodzynkami.
Chili con carne
Sposób przygotowania
1. Namoczoną fasolę ugotuj. Mięso i boczek usmaż z cebulą i czosnkiem, wsyp przyprawy. Dodaj do fasoli. Zagotuj.
2. Dodaj pomidory świeże i suszone, przecier i kukurydzę. Gotuj około 15 minut. Podawaj z chlebem.
Zupa groszkowa
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę, cały czas mieszając.
2. Zalej litrem wody, dodaj obrane marchewki, pietruszkę, seler, por i groszek. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 40 minut.
3. Wyjmij włoszczyznę, dodaj masło i śmietanę. Zmiksuj na gładko. Podawaj z groszkiem, grzankami i natką.