Dania na cały tydzień
Smaczne i pożywne!

Tatar śledziowy z plackami ziemniacznymi
Sposób przygotowania
Składniki
- tatar
- 4 filety śledziowe
- łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- jabłko
- łyżeczka musztardy
- grzyby w zalewie
- cebula
- 1/4 pora
- 1/2 pęczka koperku
- 1,5 kg ziemniaków
- cebula
- jajko
- 2/3 szklanki mąki
- olej
- sól
Sposób przygotowania
1. Filety śledziowe zalej wodą, pozostaw na noc. Osusz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym koperkiem, musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Grzyby odsącz z zalewy i posiekaj. Dodaj do śledzia wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i porem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki. 2. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij. Dodaj startą cebulę, sól, jajko i mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Smaż placki na gorącym oleju. Odciśnij na ręczniku papierowym. Podawaj lekko wystudzone z tatarem śledziowym.

Quesadilla
Składniki
- 1/2 piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- słodka i ostra papryka w proszku
- kumin
- oregano
- olej
- cebula
- papryka czerwona
- 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/3 szklanki groszku
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 placki tortilli
- 10 dag twardej mozzarelli
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój w paski. Przypraw, usmaż. Na drugiej patelni zrumień posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. 2. Dodaj kukurydzę, groszek i ugotowany wcześniej ryż. Duś pod przykryciem 10 minut. Wymieszaj z kurczakiem. Na patelni ułóż tortillę, wyłóż farsz, starty ser i przykryj kolejnym plackiem. Smaż z obu stron, aż się zrumieni.

Cielęcina z grzybami pod pierzynką
Składniki
- gulasz
- 60 dag łopatki lub udźca cielęcego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- 4 duże grzyby
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- łyżeczka
- musztardy
- ciasto
- 20 dag mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- łyżka śmietany 18 proc.
1. Mięso pokrój, obtocz w mące, usmaż na oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę, seler i grzyby. Zalej wrzącą wodą, przypraw. duś pod przykryciem 1,5 godz. 2. Mąkę przesiej, dodaj zimne masło i posiekaj. Wbij jajko, dodaj śmietanę, sól, zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj i wytnij krążki. Mięso przełóż do miseczek żaroodpornych, przykryj ciastem i ponakłuwaj widelcem, posmaruj jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C.

Zapiekanka z kurczakiem
Składniki
- pierś kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- przyprawa do kurczaka
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- olej
- 20 dag boczku wędzonego
- 30 dag groszku w łupinach
- 20 dag bobu
- 1 kg ziemniaków
- 2,5 łyżki masła
- 2 gruszki
- 1,5 łyżki mąki
- ok. 2 szklanek mleka
- gałka muszkatołowa
- 15 dag sera żółtego
- sól
Sposób przygotowania
1. Piersi kurczaka pokrój. Wymieszaj oliwę i przyprawy.Nasmaruj mięso, schłodź. Zrumień na oleju plastry boczku, usmaż kurczaka. Ugotuj do miękkości groszek w łupinach i bób. 2. Ziemniaki ugotuj w plastrach. Brytfannę posmaruj łyżką masła, ułóż warzywa, kurczaka, gruszki. Z masła, mąki i mleka zrób sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej sosem zapiekankę, wierzch posyp startym serem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Kotlety faszerowane serem
Składniki
- 80 dag mięsa mielonego
- bułka
- cebula
- jajko
- łyżeczka musztardy
- 15 dag
- fety
- szklanka bułki tartej
- olej
- 3 marchewki
- łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki
- śmietany 18 proc.
- łyżka natki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Do mięsa dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulę, ubite jajko, musztardę, sól i pieprz. Wyrób mięso i uformuj kotlety. Do każdego włóż kostkę fety i zalep. Obtocz w bułce tartej i smaż na rumiano. 2. Marchewki obierz, pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj do marchewki, zagotuj. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Odlej, dodaj śmietanę, masło, posiekaną pietruszkę. Przeciśnij przez praskę. Podawaj z kotletami i marchewką.

Buraki nadziewane
1. Buraki piecz do miękkości w temp. 180°C. Obierz, odkrój czubek i wydrąż środek. W miseczce wymieszaj ocet winny, oliwę, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie i majeranek. Oblej sosem buraczki, odstaw.
2. Ryż ugotuj na sypko, jajka ugotuj na twardo, posiekaj i dodaj do ryżu razem z pokrojonym miąższem z buraczków. Rodzynki namocz, odciśnij i pokrój drobno. Dodaj do farszu. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszką i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodaj majonez, koperek i wymieszaj. Wypełnij buraki, ozdób rodzynkami.

Chili con carne
Składniki
- szklanka fasoli
- olej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- ostra papryka w proszku
- kumin
- oregano
- 70 dag mięsa mielonego
- 20 dag mielonego boczku wędzonego
- puszka
- pomidorów krojonych
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- łyżka cukru
- pomidory suszone
- 2/3 szklanki kukurydzy z puszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Namoczoną fasolę ugotuj. Mięso i boczek usmaż z cebulą i czosnkiem, wsyp przyprawy. Dodaj do fasoli. Zagotuj. 2. Dodaj pomidory świeże i suszone, przecier i kukurydzę. Gotuj około 15 minut. Podawaj z chlebem.

Zupa groszkowa
Składniki
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/3 selera
- 1/2 pora
- 80 dag groszku świeżego lub mrożonego
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę, cały czas mieszając. 2. Zalej litrem wody, dodaj obrane marchewki, pietruszkę, seler, por i groszek. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 40 minut. 3. Wyjmij włoszczyznę, dodaj masło i śmietanę. Zmiksuj na gładko. Podawaj z groszkiem, grzankami i natką.