Reklama

Dania obiadowe na cały tydzień

Pożywne, sycące i smaczne!

Kurczak z ryżem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • cebula
  • pierś kurczaka
  • olej
  • papryka
  • mała cukinia
  • fasolka szparagowa
  • po kawałku pora i selera albo gotowa mrożona
  • mieszanka warzywna
  • przyprawa do drobiu
  • natka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp ryż i smaż chwilę, mieszając. Wlej szklankę wrzątku, wsyp szczyptę soli. Nakryj naczynie i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Dolej tyle wody, by pokryła ryż, gotuj do całkowitego jej wchłonięcia. Mieszaj, gotując jeszcze chwilę. 

2. Mięso drobno pokrój, oprósz przyprawą do drobiu i odstaw do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej olej, wrzuć na gorący tłuszcz mieszankę warzywną i smaż na oleju, mieszając. Przypraw. 

3. Mięso obsmaż. Połącz warzywa i mięso, jeszcze raz przypraw. Ryż wyłóż na talerz, na wierzchu połóż warzywa z mięsem. Posyp posiekaną natką. 

Reklama

Klops ze słonecznikiem

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • marchewka
  • por
  • bułka
  • 2 jajka
  • ćwierć szklanki bułki tartej
  • pół szklanki nasion słonecznika
  • pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • prowansalskie

Składniki

  • słoik passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • sól

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, zmiel, dodaj ugotowaną zmieloną marchewkę i por. Bułkę namocz, odciśnij, połącz z mięsem. Dodaj jajka, bułkę tartą, kaszę, ziarna i przyprawy. Wymieszaj. Piecz 1,5 godz. w temp. 180°C. 

2. Cebulę i czosnek posiekaj, usmaż. Dodaj passatę, przyprawy, duś 20 minut. Zmiksuj. Podawaj z klopsem.  

Papryka faszerowana z fasolą

Składniki

  • 5 czerwonych papryk
  • oliwa
  • szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • papryczka chilli
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 15 dag sera żółtego
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób przygotowania

1. Z papryk odetnij czubki, usuń pestki. Posyp solą, pieprzem. W 3 szklankach osolonej wody ugotuj ryż, odcedź. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień drobno posiekane cebule, czosnek i jedną paprykę. Przypraw kurkumą, oregano, słodką papryką w proszku. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli, ugotowany ryż i fasolę. Dopraw solą i duś do miękkości. 

3. Farszem napełnij cztery papryki. Posyp je startym serem żółtym, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podlej wodą, piecz 30 minut w temp. 180ºC. 

Gołąbki z mięsem i orzechami

Składniki

  • główka kapusty
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • olej
  • cebula
  • ostra papryka w proszku
  • jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Z kapusty wytnij głąb. W garnku zagotuj osoloną wodę i włóż kapustę. Gotuj przez kilka minut. Wyjmij, zdejmij miękkie liście i ponownie zanurz we wrzątku. Gdy już zdejmiesz wszystkie wierzchnie liście, poszatkuj drobno środek. 

2. Zrumień posiekane cebule. Dodaj mielone mięso, rozgnieć widelcem, smaż. Przypraw, dodaj jajko, bułkę tartą, posiekane orzechy laskowe. Wymieszaj. 

3. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki. Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy