Reklama

Reklama

Dania obiadowe na cały tydzień

Pożywne, sycące i smaczne!

Kurczak z ryżem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • cebula
  • pierś kurczaka
  • olej
  • papryka
  • mała cukinia
  • fasolka szparagowa
  • po kawałku pora i selera albo gotowa mrożona
  • mieszanka warzywna
  • przyprawa do drobiu
  • natka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp ryż i smaż chwilę, mieszając. Wlej szklankę wrzątku, wsyp szczyptę soli. Nakryj naczynie i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Dolej tyle wody, by pokryła ryż, gotuj do całkowitego jej wchłonięcia. Mieszaj, gotując jeszcze chwilę. 

2. Mięso drobno pokrój, oprósz przyprawą do drobiu i odstaw do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej olej, wrzuć na gorący tłuszcz mieszankę warzywną i smaż na oleju, mieszając. Przypraw. 

3. Mięso obsmaż. Połącz warzywa i mięso, jeszcze raz przypraw. Ryż wyłóż na talerz, na wierzchu połóż warzywa z mięsem. Posyp posiekaną natką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje