Danie, które podzieliło Polaków. Flaki z przepisu Magdy Gessler przekonają nawet sceptyków

Przepis na flaki według receptury Magdy Gessler
Przepis na flaki według receptury Magdy Gessler VIPHOTO/East News123RF/PICSEL

Nowoczesne podejście do tradycyjnego dania

Zobacz również:

    Niezbędne składniki

    Do przygotowania aromatycznych flaków potrzebujemy mięsa, warzyw i przypraw
    Do przygotowania aromatycznych flaków potrzebujemy mięsa, warzyw i przypraw123RF/PICSEL
    • 1 kg flaków
    • 1 mała gicz cielęca
    • 2-3 średnie marchewki
    • 1 pietruszka
    • ½ korzenia selera
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 4 ziarna pieprzu czarnego
    • 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
    • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 40 g słodkiej papryki w proszku
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • sól, pieprz i majeranek do smaku

    Aromatyczne flaki - przepis Magdy Gessler

    • Zaczynamy od ugotowania flaków razem z giczą w garnku napełnionym przefiltrowaną wodą. W połowie tego procesu dodajemy do wywaru warzywa starte na tarce u dużych oczkach (oprócz imbiru) oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dosalamy wedle uznania.
    • Miękką gicz wyjmujemy z garnka i obieramy z mięsa, które następnie drobno kroimy i dorzucamy z powrotem do wywaru. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym dodajemy do flaków.
    • Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Dolewamy do niej odrobinę płynu z garnka, a następnie całość przekładamy do zupy i ponownie zagotowujemy.
    • Flaki doprawiamy tartą gałką muszkatołową, papryką, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy na ciepło z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!
    Szybka i sycąca potrawka mięso-warzywnaInteria KulinariaInteria Kulinaria