Danie, które podzieliło Polaków. Flaki z przepisu Magdy Gessler przekonają nawet sceptyków

Myśl o flakach wywołuje na twarzy błogie wspomnienie ulubionego posiłku, a może przyprawia o nieprzyjemny dreszcz? Jeśli uważasz się za zdeklarowanego zwolennika tej tradycyjnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis przygotowany przez Magdę Gessler. Sprawdź, w czym tkwi sekret udanego dania restauratorki.

Przepis na flaki według receptury Magdy Gessler
Przepis na flaki według receptury Magdy Gessler VIPHOTO/East News123RF/PICSEL

Nowoczesne podejście do tradycyjnego dania

Flaki wzbudzają odmienne emocje w wielu osobach. Część wprost nie może na nie patrzeć, ale znajdują się także entuzjaści tej dość niecodziennej potrawy. Osoby od lat przygotowujące danie w domu korzystają ze sprawdzonych przepisów i opracowanych wcześniej receptur.

Swoją wersję flaków przedstawiła także Magda Gessler, znana restauratorka, która w kulinariach specjalizuje się jak mało kto. Co odróżnia jej recepturę od tych, którymi kierują się nasze mamy i babcie? W przepisie Magdy Gessler ważne jest dodanie do flaków giczy cielęcej, którą obieramy z mięsa dopiero po dokładnym ugotowaniu. Charakteru całości dodają także warzywa oraz odpowiednio skomponowane przyprawy.

Niezbędne składniki

Do przygotowania aromatycznych flaków potrzebujemy mięsa, warzyw i przypraw
Do przygotowania aromatycznych flaków potrzebujemy mięsa, warzyw i przypraw

Parujące i pełne smaku flaki z przepisu Magdy Gessler opierają się nie tylko na szlachetnym mięsie, maśle oraz imbirze. Nie zabrakło w nich także sporej porcji świeżej włoszczyzny, doprawionej aromatycznymi przyprawami, które wspólnie mają szansę przekonać nawet największych sceptyków dania. Sprawdź, jakie produkty koniecznie trzeba wpisać na listę zakupów.

Składniki:

  • 1 kg flaków
  • 1 mała gicz cielęca
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ korzenia selera
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 40 g słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Aromatyczne flaki - przepis Magdy Gessler

  • Zaczynamy od ugotowania flaków razem z giczą w garnku napełnionym przefiltrowaną wodą. W połowie tego procesu dodajemy do wywaru warzywa starte na tarce u dużych oczkach (oprócz imbiru) oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dosalamy wedle uznania.
  • Miękką gicz wyjmujemy z garnka i obieramy z mięsa, które następnie drobno kroimy i dorzucamy z powrotem do wywaru. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym dodajemy do flaków.
  • Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Dolewamy do niej odrobinę płynu z garnka, a następnie całość przekładamy do zupy i ponownie zagotowujemy.
  • Flaki doprawiamy tartą gałką muszkatołową, papryką, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy na ciepło z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas