Danie, które podzieliło Polaków. Flaki z przepisu Magdy Gessler przekonają nawet sceptyków
Myśl o flakach wywołuje na twarzy błogie wspomnienie ulubionego posiłku, a może przyprawia o nieprzyjemny dreszcz? Jeśli uważasz się za zdeklarowanego zwolennika tej tradycyjnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis przygotowany przez Magdę Gessler. Sprawdź, w czym tkwi sekret udanego dania restauratorki.
Spis treści:
Nowoczesne podejście do tradycyjnego dania
Flaki wzbudzają odmienne emocje w wielu osobach. Część wprost nie może na nie patrzeć, ale znajdują się także entuzjaści tej dość niecodziennej potrawy. Osoby od lat przygotowujące danie w domu korzystają ze sprawdzonych przepisów i opracowanych wcześniej receptur.
Swoją wersję flaków przedstawiła także Magda Gessler, znana restauratorka, która w kulinariach specjalizuje się jak mało kto. Co odróżnia jej recepturę od tych, którymi kierują się nasze mamy i babcie? W przepisie Magdy Gessler ważne jest dodanie do flaków giczy cielęcej, którą obieramy z mięsa dopiero po dokładnym ugotowaniu. Charakteru całości dodają także warzywa oraz odpowiednio skomponowane przyprawy.
Niezbędne składniki
Parujące i pełne smaku flaki z przepisu Magdy Gessler opierają się nie tylko na szlachetnym mięsie, maśle oraz imbirze. Nie zabrakło w nich także sporej porcji świeżej włoszczyzny, doprawionej aromatycznymi przyprawami, które wspólnie mają szansę przekonać nawet największych sceptyków dania. Sprawdź, jakie produkty koniecznie trzeba wpisać na listę zakupów.
Składniki:
- 1 kg flaków
- 1 mała gicz cielęca
- 2-3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- ½ korzenia selera
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 40 g słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Aromatyczne flaki - przepis Magdy Gessler
- Zaczynamy od ugotowania flaków razem z giczą w garnku napełnionym przefiltrowaną wodą. W połowie tego procesu dodajemy do wywaru warzywa starte na tarce u dużych oczkach (oprócz imbiru) oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dosalamy wedle uznania.
- Miękką gicz wyjmujemy z garnka i obieramy z mięsa, które następnie drobno kroimy i dorzucamy z powrotem do wywaru. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym dodajemy do flaków.
- Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Dolewamy do niej odrobinę płynu z garnka, a następnie całość przekładamy do zupy i ponownie zagotowujemy.
- Flaki doprawiamy tartą gałką muszkatołową, papryką, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy na ciepło z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!
Sprawdź również: